2013.08.19.
16:11

Írta: haanchee

Nyerj éveket! - Egyszerű tippek a hosszabb életért

Talán nem is gondolnád, de néhány egyszerű, könnyen követhető életmódbéli változtatással évekkel hosszabbíthatod meg az életed, és lehetsz sokkal egészségesebb és boldogabb.

Dobj le néhány kilót!

Nem kell keményen fogyókúrázni, drasztikus diétákhoz folyamodni, de nagyon fontos, hogy elkerüld a túlsúlyt, vagy ha van egy kis fölösleged, akkor próbálj megszabadulni tőle a saját érdekedben. Ugyan a  BMI index nem a tökéletes kifejezője annak, hogy milyen is a testsúlyod és az alkatod, de azért érdemes kiszámolni: a kilogrammban kifejezett testtömeget oszd el a méterben megadott magasság négyzetével. (Példa: 170 centiméteres, 60 kilós ember BMI-je: 60 / (1,7 x 1,7) = 20,76. )

A BMI, vagyis a testtömegindex szerint normális a testtömeg, ha a BMI érték 18,5 és 24,9 között van. 18,5 alatt az illető túl sovány, 24,9 felett pedig túlsúlyos. A 30 feletti BMI érték pedig elhízást jelez.

Szóval ha a BMI értéked 25 feletti, érdemes kicsit odafigyelned, és leadnod pár kilót. Ha kissé vékonyabb vagy, kutatások szerint 1-2 évvel meghosszabbíthatja az életed, hiszen kisebb az esélyed az elhízás okozta szív- és érrendszeri problémák kialakulására. (A BMI értékről itt egy érdekes cikk.)

elet2.jpgAludj naponta 7 órát!

Persze, ha megteheted, aludhatsz nyugodtan többet is! A szokásaikat vizsgáló kutatások során a hosszú életű emberek elmondták, hogy életük során igyekeztek minél többet aludni, hogy kipihentek és nyugodtak lehessenek. Az elegendő alvás 1-2 plusz évhez segíthet hozzá.

Tekerj minél keményebben!

Vizsgálatok szerint az intenzív kerékpáros/spinning edzések fokozzák a zsírégetést, és jobban megdolgoztatják a szívet, a tüdőt és a keringési rendszert, épp ezért érdemes a hosszabb, lassabb tekerés helyett az aktívabb edzést választani - és ez akár 4 évet is hozzáadhat az élettartamhoz.

Válaszd az egészséges ételeket!

Kerüld a mesterséges hozzávalókból előállított, adalékanyagokat, tartósítószereket, színezékeket tartalmazó ételeket. Helyettük fogyassz minél több antioxidánsban és omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszert, tehát gyümölcsöket, zöldségeket, tengeri halakat, mert ezek csökkentik a szívbetegségek és az elhízás kockázatát, valamint szépítik a bőrt is. Nem mellesleg pedig 5 évvel is meghosszabbíthatják az életed.

elet.jpgMenj futni!

Még egy indok, hogy rávedd magad a futásra! Rengeteg előnyös hatásán kívül a futás mellett szól, hogy ha űzöd, akkor 5-6 évvel hosszabb életet élhetsz! Ha kíváncsi vagy, miért jó futni, kattints erre a korábbi cikkemre, mert itt mindent megtalálsz a sport jótékony hatásairól (ezekre a hatásokra hivatkoznak a futást javasló orvosok és kutatók is, amikor futni küldenek).

Hagyd abba a dohányzást!

Az, hogy a dohányzás egészségtelen, illetve hogy milyen káros hatásai vannak, szinte mindenki tudja, ennek ellenére rengetegen gyújtanak rá és szívják a cigarettát. A nem dohányzók, illetve a dohányzásról lemondók viszont a káros szenvedély mellőzése miatt hosszabb életet élhetnek, mert szív- és érrendszerük, valamint a tüdejük is egészségesebb lehet. Egy amerikai kutatás szerint azok a nők, akik 35 évesen letették a cigarettát, 7 évvel hosszabbították meg életüket a dohányzásról való leszokással. Ez is bizonyítja: sosem késő leszokni!  

Forrás: Self
Fotó: Pinterest

Ha szeretnél még több életmód-újdonságról, tippről értesülni, lájkold a LifeStyleGuru Facebook oldalát!

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs alvás dohányzás egészség kerékpár életmód diéta fogyás futás active zöldség antioxidáns pihenés

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr895467029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása