2013.06.19.
07:38

Írta: haanchee

Kalóriafaló nyári sportok aktív lányoknak

Ha tavasszal kitartóan küzdöttél, hogy a bikiniszezonra tökéletesen formába hozd magad, akkor nyáron se hanyagold el a mozgást! Ilyenkor sok lehetőség van arra, hogy a megszokottól eltérő módon őrizd meg az alakodat, és kipróbálj olyan sportokat, amik az újdonság erejével hatnak a testedre és a lelkedre. A nyaralás alatt is karban tarthatod magad kívül-belül, ha kipróbálod ezeket a remek nyári mozgásformákat. Sportra fel!

sport1.jpgHomokban futás

Ha rendszeresen szoktál kocogni, a nyaralás alatt se mondj le róla – és még a futócipődet sem szükséges magaddal cipelned. Próbáld ki a homokban futást – olyan izmaidat fogod megmozgatni, amelyeket a hagyományos futás során eddig nem tettél!

Miért jó?

Minél puhább, egyenetlenebb talajon edzel, annál hatékonyabban és gyorsabban égeted el a kalóriákat. A homokban futás 30-50%-kal növeli a szervezet zsírégetését, mint egy azonos hosszúságú egyszerű futóedzés. Mivel a homok elnyel, jobban oda kell figyelni a lépésekre, magasabbra kell emelni a lábat, ám ez még hatékonyabban formálja a fenék és a comb izmait. Emellett a talp izmait is erősíti, átmasszírozza a homok.

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik gyakran futnak, és erről a tengerparti nyaralás során sem szeretnének lemondani, illetve szeretnék a futásnak egy új formáját megismerni.

Hány kalóriát égethetsz el?

1 óra alatt kb. 500 kalóriát.

Úszás

A nyaralás egyik alappillére a víz és a vízpart, így az úszás a legevidensebb nyári mozgásforma. Akár a tengerhez, akár a Balatonhoz utazol, a víz adott – így nem kell sokáig gondolkodni azon, hogyan maradj fitt a vakáció alatt.

Miért jó?

Az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, erőt, állóképességet fejleszt, és javítja a test rugalmasságát. A test szinte összes izmát átmozgatja, főleg a hát és a has izmait erősíti, ezáltal javítja a testtartást. Ez a sport kíméli az ízületeket, illetve javítja a szív, a tüdő és a keringési rendszer kapacitását.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, aki szereti a vizet, szívesen mozog és fejleszti állóképességét úgy, hogy közben kíméli az ízületeket.

Hány kalóriát égethetsz el?

1 óra alatt 420 kalóriát.

Wakeboard

Látványos és izgalmas dolog a vízen siklani, ha teheted, próbáld ki a wakeboardot. Mivel a pályák sosem üresek, sportolás közben új barátokat is szerezhetsz, az adrenalin-fröccsről nem is beszélve. Egyre népszerűbb ez a vízi sport, sorra nyílnak a pályák, így könnyű olyan nyaralóhelyet találni, ahol belevághatsz a deszkázásba.

Miért jó?

A kötélpályán suhanó deszkán megállni először nem könnyű, de ha kitartó vagy, hamar belejössz majd. A wakeboard fejleszti az egyensúlyérzéket, hatékonyan formálja a has, a fenék, és a comb izmait, hiszen ezeket meg kell feszíteni, hogy a deszkán tudj maradni. Emellett pedig izmos, formás karokra is szert tehetsz a kötélbe kapaszkodva. 

Kinek ajánlott?

Remek sport a vagány, bevállalós csajoknak, akik szeretik az extrémitásokat, és ügyességükkel szívesen felhívják magukra a srácok figyelmét. Az első alkalommal mindenképpen kérd oktató segítségét!

Hány kalóriát égethetsz el?

1 óra alatt kb. 350 kalóriát.

sport2.jpgStrandröplabda

Ha láttál már strandröplabda-meccset, akkor biztosan tudod, hogy izgalmas és mozgalmas sporttal állsz szemben. Jó csapatépítő játék, emellett szuper alakformáló – csak gondolj a profi strandröpis lányok formáira!

Miért jó?

Hatékonyan formálja és erősíti a teljes testet: a labda elütése a karokat és a vállakat edzi, míg a lábmunka az altestet alakítja. Feszesedik a popsi, formálódik a comb, a vádli. Az ugrások és a leütések a hasizmokat is megdolgoztatják, a homok pedig alaposan átmasszírozza a talp izmait.

Kinek ajánlott?

Olyan lányoknak, akik szeretnek csapatban mozogni, kedvelik a labdajátékokat, és szívesen formálják játékosan az alakjukat.

Hány kalóriát égethetsz el?

1 óra alatt kb. 450 kalóriát.

Via ferrata

A via ferrata olyan hegyi túra, amely során a hegyekben és sziklákon előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek, kiépített, biztonságos útvonalak segítik a túrázók előrehaladását. A sportág a magashegyi túrázás és a sziklamászás extrém keveréke, amely felejthetetlen élményt nyújthat annak, aki kipróbálja. Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban van lehetőséged megismerkedni ezzel a sporttal.

Miért jó?

Erőt, állóképességet igénylő sport, amely kellően megdolgoztatja a kar, a törzs, a hát és a lábizmokat, fejleszti a koncentrációs képességet. A szabad levegőn való sportolás tisztítja a tüdőt, növeli annak kapacitását, és fejleszti a keringési rendszert is.

Kinek ajánlott?

Kalandvágyó, aktív, túrázást és gyönyörű tájakat kedvelő lányoknak, akik nem félnek a nehezebb tereptől, szeretnének olyan helyeket bejárni, amelyeket másképpen nem lenne lehetőségük, na és nincs tériszonyuk. Fontos, hogy megfelelő felszerelés, szakértő kíséret, és némi gyakorlat után vágj neki a via ferrata-nak.

Hány kalóriát égethetsz el?

1 óra alatt akár több mint 450 kalóriától is megszabadulhatsz.

Vízibiciklizés

Minden vízparti üdülőhely elengedhetetlen kelléke a vizibicikli, ami amellett, hogy remek móka, mozgásként is jól működik. A közös szórakozás mellett a vizibicaj tekerése során észrevétlenül, játszva sportolhatsz.

Miért jó?

A normál bringázástól eltérő testhelyzet hatékonyan alakítja az altestet, különösen a comb, a fenék és a vádli dolgozik a tekerés során. Ha egyedül tekered a masinát, még nagyobb erőt kell kifejtened, így még inkább formálod a lábaidat és a popsid.

Kinek ajánlott?

Bárkinek, aki szeret víz közelében szórakozva, kényelmesen mozogni, és társasággal tölteni az időt.

Hány kalóriát égethetsz el?

1 óra alatt 200-250 kalóriát dolgozhatsz le a tekerés intenzitásától függően.

Erre figyelj, ha nyáron sportolsz!

A melegben fontos a folyamatos folyadékbevitel, ezért már a sportolás megkezdése előtt igyál meg fél liter szénsavmentes ásványvizet. A mozgás alatt fokozottan figyelj oda, hogy ki ne száradj, félóránként minimum fél liter vízzel pótold az izzadás során elvesztett folyadékot.

A bőröd védelme sem elhanyagolható, használj magas faktorszámú napvédő krémet, és lehetőleg ne tartózkodj a tűző napon 11 és 15 óra között.

Ha a napon mozogsz, viselj sapkát vagy kalapot, hogy elkerüld a napszúrást.

Nincs annál kellemetlenebb, mint feszengeni, és nem a mozgás örömére figyelni egy rosszul megválasztott ruhadarab miatt. A falatnyi bikini helyett inkább viselj kényelmes, sportos úszódresszt, esetleg sortot és vékony pólót.

Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, ezek vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltenek fel, amelyek segítenek abban, hogy energikus legyél, és a szervezeted bírja a mozgást.

 Fotó: Pinterest

A cikk megjelent a Maxima magazinban.

Szólj hozzá!

Címkék: úszás futás active mozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr915368271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása