2014.01.27.
20:13

Írta: haanchee

Okos tippek, hogy elkerüljük a betegségeket

Most, hogy röpködnek a mínuszok odakint, és beköszöntött az igazi tél, picit nőtt az esélye annak, hogy elkapjunk valami nyavalyát, például az influenzát, vagy legalább benyeljünk egy kiadós megfázást. Mivel beteg senki sem igazán szeret lenni, érdemes odafigyelni néhány dologra az immunrendszerünk - és az egészségünk - érdekében.

Az iVillage összegyűjtött néhány ügyes és praktikus tippet, amivel egy kicsit tehetünk azért, hogy ne legyünk betegek - ezek azok, szerintem érdemes őket kipróbálni.

betegseg1.jpg1. Ha kezet mosunk, akkor ne csak a tenyerünket, kézfejünket és az ujjainkat mossuk meg alaposan szappannal, hanem szépen tűrjük fel a ruhánk ujját minél jobban, és az egész alkarunkat dörzsöljük át meleg vízzel, szappanozzuk is be, így még több kórokozót és szennyeződést el tudunk távolítani a kezünkről.

2. Lehetőleg használjunk papír kéztörlőt a textiltörölköző helyett. Méghozzá azért, mert a nedves textiltörölközőn könnyen elszaporodnak a kórokozók, míg a papírtörlőt használat után rögtön ki tudjuk dobni. Sajnos ez nem túl környezetbarát megoldás, még akkor sem, ha az egészségünk megőrzéséről van szó.

3. Együnk csontlevest. Nem csak a népi és családi hagyományok miatt érdemes csontlevest/húslevest fogyasztani, amikor kicsit gyengébbnek érezzük magunkat, hanem a kutatások szerint is. Állítólag a csontvelőben található zsír hatékonyabb működésre ösztönzi a fehérvérsejteket, amelyek a fertőzések ellen küzdenek.

4. Igyunk bodzalét, mert a bodza fekete fogyójában lévő antioxidánsok és vitaminok képesek elpusztítani a betegséget okozó baktériumokat és az influenzavírusokat.

5. Menjünk a szabadba, mert a kinti mozgás segít erősíteni az immunrendszert, és a hidegben a baktériumok és a vírusok terjedése is lelassul. Én még annyit tennék hozzá, hogy ha kimegyünk, öltözzünk fel rendesen, nem ciki a sapka, a sál és a kesztyű sem.

6. Vágjuk rövidre a körmeinket, hogy megakadályozzuk, hogy szennyeződés, bacilusok tapadhassanak meg alattuk.

7. Ízesítsünk gyömbérrel, mert vírusölő hatóanyagai segítenek őrizni egészségünket, védenek a fertőzésektől, és erősítik az immunrendszert is. Keverjünk egy evőkanál friss, vagy egy teáskanál szárított gyömbért a teánkba minden nap.

8. Párásítsunk, a száraz a levegő a lakásban. A száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyákat, a kiszáradt nyálkahártya pedig remek táptalajt biztosít a baktériumok és vírusok számára, így nagyobb eséllyel betegedhetünk meg, vagy jöhetnek elő az allergiás tüneteink. De párásításkor figyeljünk oda, hogy ne vigyük túlzásba, mert a túl nedves környezet is kedvez a kórokozóknak!

9. Ne vigyük túlzásba az italozás. Napi egy pohár vörösbor még egészséges, de ha ennél többet iszunk, kutatások szerint gyengítjük a fehérvérsejtek működésének hatékonyságát.

betegseg2.jpg10. Tartsuk melegen a lábunkat, ha ugyanis hideg a lábunk, a test oda pumpálja a vért, hogy fel tudja melegíteni a lábat, emiatt viszont gyengül a nyálkahártyák vérellátása, és ezzel azok védettsége is a "besurranó" kórokozókkal szemben.

11. Lélegezzünk mélyeket. Kutatások szerint néhány mély levegővétel segít megelőzni a tüdőgyulladást és más tüdőbetegségeket. Próbáljunk úgy levegőt venni, hogy a hasunk kidülledjen levegővételkor, majd fújjuk ki a levegőt, ezt kezdetben naponta háromszor ismételjük, majd próbáljunk meg minél többször így levegőt venni, hogy később ez a módszer természetessé válhasson.

12. Aludjunk legalább napi 7 órát. Segítsünk az immunrendszerünknek azzal, hogy kipihenjük magunkat, így könnyebben elkerülhetjük a betegségeket, vagy ha már elkaptuk őket, könnyebben legyőzhetjük azokat.

13. Szedjünk C-vitamint és Echinaceát, azaz kasvirág kivonatot. Ezek ugyanis nagyban segítik az immunrendszer megfelelő működését.

Remélem, ezen a télen mindenkit elkerülnek a betegségek, vagy legalábbis minél kevesebben szenvednek majd valamilyen nyavalyától!

Fotók: Pinterest

Ha szeretnél még több életmód-újdonságról, tippről értesülni, lájkold a LifeStyleGuru Facebook oldalát!

Szólj hozzá!

Címkék: betegség egészség vitamin pihenés immunrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr715785487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása