2013.04.09.
09:32

Írta: haanchee

Emelgess ágyúgolyót!

Egy tömzsi, fogantyús golyóbis, amely hihetetlen sebességgel hódította meg a világot. Ez a kettlebell, másnéven girya, amely feltárja előtted a súlyzós edzések új dimenzióját!

kett1.jpgGombamód szaporodnak világszerte a kettlebell edzések, és egyre többen hódolnak ennek a mozgásformának. Jó hír, hogy nem csak a pasik, hanem a csajok is képesek mozogni a vasgolyóval, amely rövid idő alatt fantasztikus testtel és szálkás izomzattal ajándékozza meg szerelmeseit.

A kettlebell, másik nevén a girya egy tradicionális orosz vas súlyzó – úgy néz ki, mint egy ágyúgolyó, aminek fogantyúja van. Eredetileg ezt az eszközt mezőgazdasági munkások használták takarmánymérésre, emelgetése során pedig nagy testi erőre tettek szert. Később ebből fejlődött ki a ma ismert súlyzó. Oroszországban 1913 óta foglalkoznak a kettlebell erőnlét-fejlesztő hatásával, egyszerűsége miatt súlyemelők és küzdősportolók kezdték erőfejlesztésre és állóképességük növelésre használni.

Hazánkban 2005 óta ismert a sportág, Lakatos Péter kettlebell instruktor (Master RKC) ekkor ismerkedett meg a mozgásforma alapjaival, megszerezte az oktatói végzettséget, 2006 óta pedig terjeszti és oktatja is. Azóta hihetetlen népszerűségre tett szert a kettlebell, melyet már több mint 200 instruktor oktat Magyarországon.

Az erő sportja

A kettlebell igazi multifunkciós sporteszköz, amelyet bárki használhat, aki szeretné egészségét, fizikai képességét fejleszteni, valamint alakját formálni, szeretne fittebb lenni, és nem fél a terheléstől. „A kettlebell az erő sportja.” – mondja Lakatos Péter. „Bár kemény, de biztonságos és hatékony módszer a test erősítésére, melynek két gyakorlat, a szakítás és a lendítés az alapja. A rendszeres gyakorlás során megerősödik a test, ehhez azonban nincs szükség izomcsoportonkénti gyakorlatok százaira. 6-10 alapgyakorlattal mozgásban tartható a teljes test, a mindennapi mozdulatoktól eltérő folyamatos mozgás által pedig olyan hatások érik a szervezetet, amelyekkel egyébként ritkán találkozik.” – állítja a szakértő. „A gyakorlatok végrehajtása során nem csak az izmok dolgoznak, hanem stimuláljuk az idegrendszert és a vesztibuláris, azaz az egyensúlyrendszert is.”

kett3.jpgA kettlebell segítségével a teljes test hatékonyan alakítható, méghozzá kevés időráfordítással. Fokozottan erősíti a szív- és érrendszert, segíti a jobb testtartás kialakítását, fejleszti az egyensúlyérzéket, illetve egyszerre kardio- és erősítő edzés is. „Bátran ajánlom a kettlebellt a nőknek is, mert nem igaz hogy nekik nem szabad súlyzós edzéseket végezniük – gondoljunk csak a bevásárlásra és a gyermekcipelésre, melyek során több tíz kilókat mozgatnak meg. Akkor miért ne súlyzózhatnának? Fogyáshoz, erősítéshez kiváló ez a mozgás, ugyanúgy az ülőmunkát végzők és még a gerincbántalmaktól szenvedők is javíthatják állapotukat a segítségével. Sokan pedig, például küzdősportolók, atléták, kiegészítő erőfejlesztő mozgásként használják, sikerrel.” – meséli Péter.

Mire lehetsz képes általa?

Ha gyorsan látványos eredményeket szeretnél elérni, és izmos, formás testet szeretnél, a kettlebellt neked találták ki. Használatával rendkívül hatékonyan fejlődnek az izmok, és szupersebességgel égnek a kalóriák! Nem tévedés, egy átlagos edzés során 30 perc alatt akár 600 kalóriától is megszabadulhatsz! Heti három edzéssel pedig igazán látványos eredményt érhetsz el: feszesebb és formásabb lesz a tested összes izma, különös tekintettel a kar-, a váll-, a hátizmokra, erősödnek a mell- és a hasizmok, de dolgozik és alakul a comb és a fenék is a kettlebellnek köszönhetően.

Jó, ha tudod, hogy a kettlebell leolvasztja rólad a fölösleges zsírt anélkül, hogy koplalnod kellene! Ha precízen és elszántan edzel, hamar optimalizálódik majd a testkompozíciód, és kialakul a számodra ideális testzsírszázalék is.

Hogyan eddz?

Ha kedvet kaptál, keress fel egy kettlebell órát, ahol a szakértő instruktor vezetésével megismerheted az eszközt, és elsajátíthatod az alapvető mozdulatokat. „Fontos, hogy ne kezdj el önállóan kettlebell-ezni, mert a helytelen golyóhasználat, valamint a nem megfelelő gyakorlatvégrehajtás sérülésveszélyes.” – javasolja a kettlebell instruktor. „Mint mindegyik sport, a kettlebell is rendszeres gyakorlást igényel. Érdemes részt venni egy 3 hónapos csoportos kurzuson, ahol fel tudod építeni magad, megfelelő erőre, állóképességre és tapasztalatra tehetsz szert. Emellett a társak motiválhatnak a fejlődésben, az instruktor pedig mindenben a segítségedre van. A kezdők kevesebb ismétlésszámmal, lassabb tempóban, egyszerűbb gyakorlatokat hajtanak végre, míg a haladók komplex gyakorlatokkal, magasabb tempóban és ismétlésekkel dolgoznak.”

kett2.jpgGolyók minden méretben

A kettlebell-ek a normál súlyzókhoz hasonlóan többféle méretben kaphatók. 6 és 48 kg között választhatók a bellek, a lányok kezdetben 6-8-12 kg-os súllyal dolgoznak, később 16-20-24-32 kg-mal is edzhetnek. A legtapasztaltabb, legerősebb férfiak pedig nem ritkán a 48 kg-os kettlebell-t mozgatják. Jó tudni, hogy az edzés során, a gyakorlatok közben is lehet cserélgetni a súlyokat attól függően, mit bírsz és milyen az állóképességed – így garantáltan precízen és sérülésmentesen tudod végezni a mozdulatsorokat.

Minimális felszerelés, maximális hatékonyság

A kettlebell-hez az eszközön kívül nincs szükség más speciális felszerelésre. A ruházatban érdemes a kényelemre törekedni, fontos, hogy szabadon tudj mozogni a viseletben, ne csúszkáljon rajtad, ne akadályozzon, ne zavarjon a mozdulatok helyes végrehajtásában. A kettlebell edzések során nincs szükség cipőre sem, a mezítlábas mozgás során több szenzoros információhoz jut a test, így hatékonyan stimulálódik az idegrendszer.

Kettlebell a köbön

Ha belevágnál, és szeretnél még többet megtudni a kettlebell-ről, kattints a www.kettlebell.hu oldalra, ahol megtalálhatod a számodra ideális kettlebell-csoportot és instruktort, programokról, újdonságokról szerezhetsz tudomást.

Fotók: Pinterest

Szólj hozzá!

Címkék: fogyás izom erő fitt active kettlebell mozgás állóképesség súlyzó fatb girya

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr455212914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása