2013.03.12.
15:16

Írta: haanchee

11 tipp, hogy felpörgesd az anyagcseréd

Ha hiszed, ha nem, tehetsz azért, hogy a tested magasabb fokozaton működjön, és gyorsabban égesse el a bevitt kalóriákat. Ezzel a néhány egyszerű, ám hasznos módszerrel segíthetsz az anyagcserédnek turbó fokozatra kapcsolni.

anyagcsere.jpg1. Erősíts

Végezz hetente legalább két alkalommal erősítő edzést, amely egyrészt segíti a kalóriák elégetését, másrészt pedig nem hagyja, hogy az öregedés során az anyagcsere-folyamataid lelassuljanak.

2. Kapcsolj magasabb fokozatra

Legközelebb, ha futsz, úszol, bringázol, vagy akár gyalogolsz, bizonyos időközönként adj bele mindent 30 másodpercig, majd állj vissza az addigi sebességre. Ezzel a módszerrel a sejtjeidben található mitokondriumok keményebben dolgoznak, így több energiát használnak fel még az edzés utáni időszakban is.

3. Töltődj fel omega-3-mal

Fogyassz sok lazacot, heringet, tonhalat, mert ezek bővelkednek az egészséges omega-3 zsírsavakban. Ezek a zsírsavak egyensúlyban tartják a vércukorszintet, ezáltal segítik az anyagcsere normális működését, és a súlyvesztést is. Ha nem szereted a halat, próbáld ki a lenmagolajat, vagy rágcsálj diót, esetleg válassz omega-3-at tartalmazó táplálékkiegészítőt.

4. Izmosíts

Az izom több energiát képes felhasználni, mint a zsír, így érdemes arra törekedni, hogy a testen lévő zsírpárnákat mielőbb izom váltsa fel, mert így még akkor is több kalóriát tudsz elégetni, ha épp nem mozogsz. 

5. Kortyolj zöld teát

Amellett, hogy egészséges, energetizál és antioxidánsokban gazdag, a zöld teában lévő katekinek beindítják az anyagcserét. Javítják ugyanis a zsír oxidációját és fokozzák a hőtermelést, ezáltal a szervezet energiafelhasználását is. Napi 3 csésze zöld tea elfogyasztása 90 kalóriával növeli a napi kalóriafelhasználást – persze csak ha cukor nélkül iszod.

6. Figyelj a kalóriákra

Ha kevesebb táplálékot fogyasztasz el, mint ami a napi szükségleted lenne, az lelassítja az anyagcserédet – tehát enned kell, hogy az anyagcseréd normálisan működhessen. Figyelj oda, hogy mindenképpen edd meg az alap-anyagcserédnek megfelelő kalóriamennyiséget, ne koplalj!

7. Élvezd az utánégetést

Egy intenzív, kemény edzés után a szervezet még képes az ún. utánégetésre: akkor is fogyasztja a kalóriákat az edzés alatt kialakult túlzott oxigénfogyasztás következtében, amikor már nem mozogsz, nem akkor áll vissza a nyugalmi szintre az anyagcseréd, amikor befejezted az edzést. Dolgozz minél keményebben az edzéseken, hogy élvezni tudd ezt a hatást.

anyagcsere2.jpg8. Reggelizz

Nem attól fogsz fogyni, ha nem eszel reggel, hanem attól, ha egy tápanyagokban gazdag étkezéssel kezded a napot, ami beindítja a testedet és az anyagcserédet. Egy finom reggeli abban is segít, hogy ebédre ne edd túl magad, így ne vigyél be fölösleges kalóriákat, mert addigra farkaséhes vagy.

9. Egyél többször keveset

Hogy folyamatosan mozgásban tartsd az anyagcseréd, a nagy, kiadós étkezéseket cseréld le több kisebbre. Egyél ötször-hatszor egy nap kisebb adagokat, így a vércukor-szint ingadozását is elkerülheted, valamint folyamatos munkára készteted az anyagcseréd.

10. Óvakodj a transzzsíroktól

Ezek a zsírsavak rosszak neked, lassítják a szervezet zsírégető képességét, és az anyagcserét is, emellett gyulladást és inzulin-rezisztenciát is okozhatnak, amelyek szintén hízáshoz és anyagcsereproblémákhoz vezethetnek. Transzzsírsavak sajnos rengeteg ételben vannak, hiszen a sütőipar és a cukrászat gyakran használja őket, ebben a listában találod a forgalomban kapható, vizsgált élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát.

11. Figyelj a fehérjére

A szervezet lassabban emészti meg a fehérjét, mint a zsírt vagy a szénhidrátot, ezért hosszabb ideig érzed jóllakottnak magad a magas fehérjetartalmú ételektől. Emellett több mint 10 %-kal több energiát használ fel a szervezet a fehérjék elégetéséhez, mintha a szénhidrátot vagy zsírt égetné el. Ezért egyél minél több fehérjét tartalmazó ételt, főleg reggelire, így könnyedén fokozhatod az anyagcseréd működését.

Fotó: Pinterest

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés diéta fogyás zsírégetés mozgás fehérje kalória szénhidrát anyagcsere izomépítés fatb transzzsír

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr765131109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása