Nyár van, tűz a nap, hőség van, ilyenkor aki teheti, a vízparton ejtőzik, és minél lengébb ruhát visel, hogy elviselhetőbb legyen a kánikula. Leégni azonban senki sem szeret, a nap UV sugarai pedig károsak lehetnek a bőr számára, ezért érdemes védekezni ellenük.
A speciális fényvédők használata mellett érdemes belülről is megtámogatni bőrünk védekezőképességét. A következőkben felsorolt ételek antioxidáns-tartalmukkal védenek a szabadgyökök felszabadulása ellen, így védik a bőrt, segítik az új sejtek képződését, és lassítják a bőr öregedését is.
Omega-3-ban gazdag halfélék
Az omega-3 zsírsavak főként zsíros halakban (lazac, makréla, hering, pisztráng) találhatók, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Kutatások szerint segítenek megvédeni a sejteket a nap okozta szabadgyök-felszabadulástól, továbbá rendszeres fogyasztásuk segít megakadályozni a bőrrák kialakulását is.
Piros és narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök
A piros és sárga ételekben (például: sárgabarack, sárgadinnye, paprika, paradicsom, sárgarépa, édesburgonya) található természetes pigment és karotinoid, a likopin segíti a bőr védekezőképességének kialakulását az UV sugárzással szemben. Emellett segít semlegesíteni a szabadgyököket is. Emellett béta-karotin tartalmuk is javítja a bőr ellenálló-képességét, így csökkenti a bőr leégésének esélyét is.
Fekete csokoládé
A magas kakaótartalmú étcsokoládé flavonoidjai javítják a bőr védekezőképességét, segítenek megőrizni a hidratáltságát, növelik az oxigéntelítettség szintjét a vérben, és fokozzák a véráramlást, amely szintén hozzájárul a bőr egészségéhez.
Keresztes virágzatú zöldségek
A brokkoli, kelkáposzta, karfiol tele vannak fontos antioxidánsokkal, amelyek könnyedén felveszik a harcot a szabadgyökökkel, emellett a bennük lévő sulforaphane nevű vegyület javítja a bőr azon képességét, amely a rák elleni védekezéshez szükséges.
Zöld fűszernövények
A friss fűszernövények, különösen a petrezselyem, bazsalikom, zsálya, rozmaring tele vannak antioxidánsokkal, ezért érdemes velük fűszerezni az ételeket. A sötétzöld leveles zöldségek, például a spenót és a mángold pedig polifenolokat és karotinoidokat tartalmaz, amelyek védik a bőrt a nap okozta károsodásoktól.
Zöld és fekete tea
A teákban található polifenolok segítenek a rákos sejtek visszaszorításában azzal, hogy korlátozzák a rákos területek vérellátását. Tanulmányok szerint a zöld tea segít megelőzni a nem melanomás típusú bőrrák kialakulását, valamint azt is kimutatták, hogy azok az emberek, akik naponta isznak egy-egy csésze zöld teát, kisebb rá az esélyük, hogy melanoma forduljon náluk elő.
Próbáld ki ezeket az ételeket, hogy segíthess a bőrödnek - de a fényvédő krémek használatáról ne feledkezz meg!
Fotó: Pinterest