2013.05.10.
09:27

Írta: haanchee

Sport? Start! Allergia? Stop!

Az allergia-szezon beköszöntével nem muszáj edzőterembe vonulnod, ha szeretnél sportolni, hiszen odafigyeléssel és tudatossággal az év minden napján ugyanolyan élmény lehet a szabadtéri mozgás.

Ha téged is gyötör az allergia, és legszívesebben ki sem mozdulnál a négy fal közül a kínzó tünetek miatt, akkor se mondj le a rendszeres mozgásról. A sport  jótékonyan hat az immunrendszerre és a közben termelődő boldogsághormonoknak köszönhetően javítja a közérzetet, segíthet az allergia tüneteinek leküzdésében is.

allergia.jpgTippjeinket megfogadva te is bátran kimerészkedhetsz a természetbe mozogni anélkül, hogy közben kínzó allergiás rohamok gyötörnének.

1. Sportolj este

A pollenkoncentráció reggel 5 és 10 óra között a legmagasabb, tehát ahelyett, hogy hajnalban vagy napközben merészkednél ki a szabadba, jobban jársz, ha inkább az esti  órákra időzíted a szabadtéri mozgást. Ilyenkor már a nagy meleg sem gyötör majd annyira, kellemesen töltheted az edzésed a későbbi időpontnak köszönhetően.

2. Figyelj a ruhádra

A sportruházatodat ne szárítsd a szabadban, így még véletlenül sem tudnak megtelepedni rajta a később problémát okozó pollenek. Edzés után minél előbb mosd ki a viselt ruhát, mosás nélkül ne vedd fel még egyszer. Ugyanezért javasolt esténként a hajmosás is – amellett, hogy a nagy melegben felfrissít, megtisztítod a hajkoronádat az allergénektől is.

3. Okosan válassz helyszínt

Lehetőleg ne vadregényes tájon, térdig érő fűben, buja zöldben sportolj, ahol mindenféle allergénnel találkozhatsz. Próbálj inkább sportpályán vagy gondozott parkban kocogni, az erdő helyett kiépített kerékpárúton tekerni. Kerüld a frissen nyírt füves területeket is.

4. Maszkot fel

Szerezz be allergiamaszkot, amely semleges hatású anyagból készül, és segít kiszűrni a belélegzett levegőből az allergiát okozó részecskéket. Így ha nem tudsz allergén-mentes területen hódolni kedvenc sportodnak, akkor sem kell a köhögés, tüsszögés, orrfolyás miatt megszakítanod az edzést.

5. Csobbanj a medencébe

Az úszás az a sport, amelyet legtöbb allergiás gond nélkül tud űzni, érdemes ezt a mozgásformát felvenni a repertoárodba, és a legdurvább allergiás időszakban ezzel karbantartani a tested.

6. Barátod lehet az eső

De csak akkor, ha az eső utánra időzíted a mozgást. A csapadék ugyanis tisztítja a levegőt és megszabadítja az allergénektől. Ám kerüld az esőben való szabadtéri sportolást, a pollennel szennyezett esővíz ugyanis fokozott irritációt okozhat, ezért jobban jársz, ha ilyenkor inkább zárt helyen sportolsz.

allergia2.jpg7. Védd az orrod

Ha nem szimpatizálsz a maszkkal, próbáld ki a pollen elleni krémet. Ezt az orrüregbe kenve kell használni, a speciális krém ugyanis védőréteget képez az orrnyálkahártyán, amely megakadályozza a pollenek megtapadását az orrban.

8. Kerüld a szelet

Annak ellenére, hogy vágysz a hűsítő nyári szélre, maradj inkább a négy fal között szeles időben, ekkor ugyanis gyarapszik a levegőben a pollenek száma.

+1. Tudd, mivel állsz szemben

Kövesd figyelemmel az allergiásoknak szóló előrejelzéseket, pollenjelentéseket, virágzási időszakokat, hogy tisztában legyél azzal, mikor „minek van szezonja”, így fel tudsz készülni a téged kínzó pollenek elleni harcra. Tipp: http://oki.antsz.hu/

Fotó: Pinterest

A cikk megjelent a Wellness magazinban.

Szólj hozzá!

Címkék: sport allergia mozgás szabadtéri sportolás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr425292505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása