2013.04.05.
07:26

Írta: haanchee

Ez meg mi?

Zöldség-gyümölcs árusok hirdetőtáblái előtt elhaladva biztosan te is találkoztál már olyan gyümölccsel, melyről fogalmad sem volt, mi lehet az. Íme néhány különleges, ám egyre több helyen kapható egzotikus gyümölcsöt! Kóstold meg őket te is!


gyum4.jpg

Durián

A külsőleg sündisznóhoz hasonlító sárgásbarna gyümölcs Dél-Ázsiából származik. A gyümölcsök királyának is nevezik, mert A- és C-vitaminban gazdag, valamint kálium-, foszfor és kalciumtartalma is magas. Íze a sós-édes tejkaramellához hasonlít, ellenben, ha felnyitod, iszonyú büdös, rothadó sajthoz hasonló szagot áraszt magából, így leginkább az ínyenceknek ajánlott.

gyum5.jpg

 

 

Pepino

A tojásdinnyeként vagy perui uborkaként is ismert gyümölcs Dél-Amerikában őshonos. A héja sárgás, lilás-barnás csíkokkal, melyet lehámozva már ehető is a dinnye- vagy körteízű leves sárga gyümölcshús. Magas C-vitamintartalma és alacsony cukortartalma miatt bátran fogyasztható fogyókúra során is.

 


gyum2.jpg

Hurma

Kaki vagy datolyaszilva néven is árulják, Ázsia trópusi vidékeiről ered. Egy paradicsom és egy szilva keverékére hasonlít külsőleg, lapított gömb alakú, héja narancsszínű vagy vörös. Hámozva, vagy a húsát a héjából kikanalazva fogyasztható. Magas az A-, C-, P-vitamintartalma, valamint B- és E-vitamin, kálium, magnézium, kód, vas, kalcium és foszfor is van benne, sok rostot és pektint is tartalmaz.

 

gyum1.jpg

Karambola

A csillaggyümölcsnek is nevezett gyümölcs Délkelet-Ázsiából származik. Sárga vagy sárgászöld színű, tojásdad alakú, hosszanti irányban kiemelkedő bordázatai miatt felszeletelve csillag alakú. A húsa édeskésen savanyú, papaya, narancs, grapefruit ízeinek keverékére hasonlít. Kalóriatartalma alacsony, viszont sok C-vitamin, rost, kálium, vas van benne, és magas az antioxidáns-tartalma. Vesebetegeknek magas oxálsavtartalma miatt nem ajánlott.gyum3.jpg

Limette

A sárga citromnál kisebb, zöld héjú citrusféle. Dél-Ázsia trópusairól ered, íze savanyúbb és kesernyésebb a citroménál, ezzel sokkal karakteresebb is. Húsa sok káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz, valamint gazdag C- vitaminban is. Frissítő, élénkítő, emésztést javító hatású gyümölcs.

gyum6.jpg

 

Kumkvat

Kamkvat vagy törpemandarin néven is ismert citrusféle, amelyet a Közel-Keleten és Kínában termesztettek először. A narancsra hasonlít, de annál kisebb. Bogyótermése narancsszínű, hosszúkás tojás alakú. Héja édes, húsos, gyümölcshúsa savanykás, bő levű, gerezdekből áll. Héjastul, magostul egészben fogyasztható. A- és C-vitaminban gazdag, kalciumot és káliumot is tartalmaz, ám magas a cukortartalma is.

Fotók: Pinterest

A cikk megjelent a Wellness magazinban.

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs diéta kaki finom különleges fogyaszt cal durián pepino karambola egzotikus gyümölcs csillaggyümölcs hurma kumkvat limette

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr475196587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása