2013.03.16.
07:34

Írta: haanchee

Töltsd fel magad! - A legfontosabb vitaminok nőknek

Legyél idősebb vagy fiatalabb, magas vagy alacsony, szálkásan izmos vagy nőiesen kerek, egy biztos: nőként a testednek szüksége van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy kiegyensúlyozott és egészséges lehess!

vit3.jpgA C-vitamin mindenkinél alapvitamin, de nőként a szervezeted megfelelő működéséhez más fontos anyagokra is szükséged van. Ezeket a legjobb, ha természetes úton, gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból, esszenciális zsírsavakból juttatod be a szervezetedbe. Így megelőzheted a hiánybetegségek kialakulását, tested pedig 100 %-on pöröghet egész nap. De melyek azok az anyagok, amelyekre mindenképpen szükséged van, hogy „igazi nő” lehess? És mennyi az annyi?

Vas

Miért szükséges?

Segíti a test oxigénszállítását, a vörös vérsejtek termelését, támogatja az immunrendszer működését, a kognitív fejlődést, a testhőmérséklet szabályozását és a sejtek növekedését. A szervezet vasszintjének csökkenésével a vörösvérsejtek száma is alacsonyabb lesz, ez vérszegénységhez vezethet, ami fáradtságot eredményez és gyengíti az immunrendszert. A menstruáció során a vérveszteség miatt könnyen kiürülhetnek a vasraktárak, ekkor érdemes vasban gazdag ételeket enni.

Miben találod?

Marhahús, csirke, pulyka, hal, teljes kiőrlésű gabonafélék, bab, sötétzöld leveles zöldségek.

Szükséges adagja: Napi 15-18 mg.

Kalcium

Miért szükséges?

Erősíti a csontokat, fogakat, javítja az izmok és erek állapotát, segíti működésüket és fejlődésüket, segíti a hormonok kiválasztódását, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. A nők már a húszas éveikben vesztenek csontsűrűségükből, a kalciumban gazdag táplálkozás viszont segít a későbbi csontritkulás elkerülésében.

Miben találod?

Tejtermékek: tej, sajt, joghurt, sötétzöld zöldségek: kelkáposzta, brokkoli.

Szükséges adagja: Napi 1000 mg.

Magnézium

Miért szükséges?

Fenntartja a normális izom- és idegi funkciókat, szabályozza a szívritmust, erősíti az immunrendszert, a csontokat, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást, segít a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség megelőzésében. A magnézium a szervezetben zajló több mint 300 biokémiai reakcióhoz elengedhetetlen, így érdemes odafigyelni, hogy ne szenvedjünk hiányt belőle.

Miben találod?

Zöld zöldségek, magvak, diófélék, bab, teljes kiőrlésű gabonafélék.

Szükséges adagja: Napi 300-400 mg.

A-vitamin

Miért szükséges?

Segíti a szem megfelelő működését, erősíti azt, emellett erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt, és segíthet megakadályozni a mellrák kialakulását is.

Miben találod?

Leveles zöldségek, narancssárga és sárga zöldségek, paradicsom, tejtermékek, máj, hal.

Szükséges adagja: Napi 800 mikrogramm.

vit2.jpgFolsav

Miért szükséges?

Segít az új sejtek előállításában és fenntartásában, javítja az idegrendszer működését, segíti a megfelelő agyi funkciók működését. Segít elkerülni a mentális problémákat, hozzájárul az érzelmi egészséghez. Pótlása elengedhetetlen a terhesség alatt, hogy elkerülhetők legyenek a velőcső-záródási rendellenességek, valamint a koraszülés.

Miben találod?

Zöld leveles zöldségek. (De táplálékkiegészítő készítményekből hatékonyabb a felszívódása.)

Szükséges adagja: Napi 200 mikrogramm (terhesség alatt 400-800).

Biotin (H-vitamin)

Miért szükséges?

Segíti a zsírsavak és a vércukor képződését, amelyek energiát adnak a testnek, segít lebontani az aminosavakat és szénhidrátokat. Ha nincs elég biotin a szervezetben, akkor hullani kezd a haj, töredeznek a körmök, a bőr hámlik és kiütéses lesz. Emellett a depresszió elkerüléséhez is hozzájárul.

Miben találod?

Karfiol, máj, avokádó, málna.

Szükséges adagja: Napi 1,6 mg

D-vitamin

Miért szükséges?

Elősegíti a kalcium felszívódását, segíti a sejtek növekedését, az immunrendszer, az ideg- és izomrendszer működését, gyulladáscsökkentő hatású. Pótlása segíti a rák, például a vastagbélrák megelőzését. Ha nem jutsz elegendő D-vitaminhoz, a csontjaid törékennyé válnak, torzulnak, és az izmok is gyengülnek, emellett a csontritkulás esélye is magas lesz. Hiánya cukorbetegséghez is vezethet.

Miben találod?

Lazac, tonhal, halmájolaj, marhamáj, sajt, tojás sárgája, narancslé. Emellett a napfényből nyerjük.

Szükséges adagja: Napi 6-10 mikrogramm.

vit1.jpgOmega-3

Miért szükséges?

Segít a megfelelő agyi működést, szerepet játszik az agyi teljesítmény, a memória és a viselkedés milyenségében, csökkenti a gyulladást és a magas vérnyomást. Segít elkerülni az olyan krónikus betegségeket, mint a szív- és érrendszeri bajok, a rák, és az ízületi gyulladás, valamint az időskori látásromlás.

Miben találod?

Zsíros halak: lazac, tonhal, szardínia, makréla.

Szükséges adagja: Napi 1,1 g.

+1: Probiotikumok

Miért szükséges?

Javítják az emésztést, a bélflóra állapotát, csökkentik a fertőzés, kemoterápia vagy irritábilis bél szindróma okozta hasmenést, erősítik az immunrendszert. Erősítik a hüvelyflórát, így segítenek elkerülni a húgyúti és nemi fertőzéseket, illetve hozzájárulnak azok gyógyulásához, és csökkentik a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét is.

Miben találod?

Joghurt, kefir, probiotikus tejtermékek, probiotikus készítmények.

Minden egy helyen!

A táplálkozás során bizony nagyon nehéz mindenből elegendőt bevinni. Ha biztosan szeretnéd a szervezetedbe juttatni az összes fontos vitamin és ásványi anyag ajánlott napi mennyiségét, válassz komplex multivitamin készítményt, amely mindenből pontosan annyit tartalmaz, amennyire a szervezetednek szüksége van. Persze emellett is törekedj az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Fotó: Pinterest

A cikk megjelent a Wellness magazinban.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség news vitamin immunrendszer ásványi anyag bélflóra

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr965137349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása