Íme pár könnyen és gyorsan elkészíthető étel receptje, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez, segíthetik a fogyást, kiegyensúlyozottabbá tehetik az emésztést.
Tuti reggelik
Zabkása lenmaggal, áfonyával és mandulával
Egy kis tálkába tegyünk zabpelyhet, öntsünk rá tejet, adjunk hozzá egy teáskanál lenmagot, egy marék áfonyát és szeletelt mandulát, szórjuk meg kevés fahéjjal és édesítsük egy teáskanál mézzel, majd mikrohullámű sütőben melegítsük össze.
Joghurt bogyós gyümölcsökkel és granolával
A granola zabpelyhet, olajos magvakat és aszalt gyümölcsöket tartalmazó müzlikeverék – ezt keverjük alacsony zsírtartalmú natur joghurtba, majd dobjunk bele mindenféle bogyós gyümölcsöt.
Friss gyümölcssaláta
Kockázzunk fel almát, körtét, banánt, narancsot, mandarint (vagy bármilyen gyümölcsöt ízlés szerint), dobjunk bele szőlőszemeket és bogyós gyümölcsöket, és ízesítsük egy teáskanál mézzel.
Tojásrántotta paprikával
Készítsünk tojásrántottát tojásfehérjéből úgy, hogy hozzáadunk apróra vágott piros és zöld kaliforniai paprikát, de más zöldségekkel, brokkolival és hagymával is dúsíthatjuk.
Tojásos-lazacos szendvics
Halmozzunk sült tojásfehérjét és füstölt lazacot egy teljes kiőrlésű zsemlébe, dúsítsuk paradicsommal és paprikával.
Ebédre és vacsorára is fogyasztható fogások
Sajtos brokkolikrémleves
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli, 2 csésze tej, 1/3 csésze liszt, 2,5 csésze kockára vágott ömlesztett sajt, 1 csésze tejszín, 1 húsleveskocka, ½ teáskanál só, ½ teáskanál őrölt fekete bors
Elkészítés:
Főzzük puhára a brokkolit, majd tegyük félre, a vizet ne öntsük ki. Egy fazékban melegítsük fel a tejet, keverjük bele a lisztet és a sajtot, keverjük simára, majd öntsük hozzá a tejszínt és dobjuk bele a húsleveskockát. Ezután adjuk hozzá a brokkolit és egy kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze.
Paprikás penne
Hozzávalók:
50 dkg penne tészta, 2 evőkanál olívaolaj, 2 vöröshagyma felcsíkozva, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3 piros és 2 sárga kaliforniai paprika felkockázva
Elkészítés:
Főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, dobjuk bele a hagymát, fokhagymát és a paprikát, pároljuk össze őket, hogy megpuhuljanak, majd a keveréket öntsük a főtt tésztára.
Halas taco
Hozzávalók:
1 teáskanál olaj, 1 felaprított chilli paprika, 1 felaprított póréhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csésze csirkehúsleves, 2 nagy, felkockázott paradicsom, 60 dkg laposhal filé, 1 lime, ½ teáskanál őrölt kömény, só, bors, 12 kukorica tortilla
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, dobjuk bele a chillit, a póréhagymát és a hagymát, pároljuk, míg enyhén megbarnult, sózzuk, borsozzuk. Öntsük hozzá a húslevest, dobjuk bele a paradicsomot, fűszerezzük köménnyel. Forraljuk össze az alapanyagokat, majd adjuk hozzá a felaprított laposhalat, és ízesítsük a lime levével. Főzzük 15-20 percig, amíg a laposhal teljesen meg nem puhul, pépesítsük össze fillával, majd a masszát töltsük be a felmelegített tortillába, és tekerjük fel.
Csirkesaláta
Hozzávalók:
4 bőr és csont nélküli csirkemell filé, 4 tojás, 1 kockára vágott piros alma, 3 felaprított zöldhagyma, ½ csésze édes-savanyú mártás, ½ csésze majonéz, 3 szár vékonyra szeletelt zeller, 1 ananász darabokra vágva, ¼ csésze apróra vágott koriander, 1 csésze apróra vágott pekándió
Elkészítés:
Főzzük meg a csirkét, csöpögtessük és hűtsük le, majd vágjuk kockákra. Közben a tojásokat főzzük keményre, majd szeleteljük fel. Egy nagy tálban keverjük össze a felkockázott csirkét, a tojást, az almát, a hagymát, öntsük hozzá a mártást és a majonézt, dobjuk hozzá a zellert, az ananászt, a koriandert és a pekándiót, majd keverjük össze alaposan.
Parmezános-brokkolis rakott krumpli
Hozzávalók:
4 nagy sütni való burgonya, 1 kis fej rózsáira szedett brokkoli, 3 evőkanál pirított fokhagyma, parmezános sajtmártás
Elkészítés:
A megmosott, meghámozott burgonyát főzzük meg. A brokkolit is főzzük puhára. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Karikázzuk fel a burgonyát, és rétegezve a brokkolival rakjuk egy tűzálló tálba. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük nyakon a sajtmártással, majd süssük 30 percig.