2012.02.21.
15:48

Írta: haanchee

Így táplálkozz 2012-ben!

Ha úgy döntöttél, hogy életmódváltásra adod a fejed, nem árt, ha tisztában vagy az idei trendekkel – avagy mitől fogyhatsz és lehetsz egészségesebb 2012-ben az okosok szerint.

1. Válts zöldre és fűszerezz!

Idén teret nyernek a feldolgozatlan, természetes élelmiszerek, épp ezért érdemes elkezdened minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ha teheted, akkor a lakóhelyed közelében található termelőktől szerezd be ezeket, esetleg organikus vagy biogazdálkodásból – a főzést pedig oldd meg otthon! A saját kezűleg készített finomságokat pedig fűszerezd bátran és változatosan, hogy minél különlegesebb, új ízeket próbálhass ki.

2. Még több vitamin, ásványi anyag és rost!

Fontos, hogy a korábbinál több antioxidánst, fitonutrienst és rostot tartalmazzon a táplálkozásod, hiszen ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészséges legyél. A vitaminok, ásványi anyagok és rostok erősítik az immunrendszert, javítják az emésztést, így segítenek megtalálni egészségesebb és vékonyabb önmagadat.

3. Válaszd a szezonálist!

Keresd a zöldségesnél azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeknek épp szezonja van: válassz hazai finomságokat a messziről, éretlenül utaztatott növények helyett, melyek vitamintartalma igen elenyésző.

4. Hagyd el a káros adalékokat!

Válts egészségesebbre, és csökkentsd a cukor, a só, a telített- és a transzzsír fogyasztásodat! Hagyd el a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, szórj kevesebb sót a fogásaidra, és vigyázz a fölösleges  zsírbevitellel!

5. Rakd meg a tányérod okosan!

Ne össze-vissza szedj az ételekből a tányérodra, ha eszel, légy tudatos! Oszd négy részre a tányérodat úgy, hogy az ételed 20 százaléka gabonaféle, 30 százaléka zöldség, 30 százaléka gyümölcs, 20 százaléka pedig fehérjedús étel legyen – így minden szükséges tápanyagot bejuttatsz a szervezetedbe, és a tested jól fog működni!

Most akkor mi van?

Valószínűleg látod, hogy a táplálkozási trendek többsége a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztását népszerűsíti, valamint a cukor és a fölösleges só és zsiradékok elhagyására buzdít. Ezeket megfogadni egyáltalán nem nehéz, egy pici tudatosság és odafigyelés szükséges hozzá, és menni fog! 

Szerintem érdemes kipróbálni, hogy minden nap egy kicsivel több növényt veszel magadhoz, esetleg nem töltöd után a sószórót, hátha még az ízeket is jobban érzed majd, és nem burkolsz be naponta egy tábla csokit és egy zacskó chipszet - csak mondjuk a kettő közül az egyiket. Eleinte  persze biztos furcsa lesz megtagadni magadtól ezeket az élvezeteket, és nem is kell teljesen lemondani róluk, de ha csökkented az össze-vissza kaják fogyasztását, és nagyobb odafigyelést tanúsítasz a rendes ételek iránt, hamar meglátod annak előnyeit. Jobb lesz az emésztésed, tisztul a bőröd, feltöltődsz vitaminokkal, talán a betegségek is később környékeznek majd meg. Talán még fogyásnak is indulsz majd.

Viszont igen, elő fog fordulni, hogy nem kívánod a karfiolt, és inkább sült krumplit ennél, vagy a falat kaparod egy kis csoki után - ilyenkor engedj a csábításnak, és majszold el a kedvencedet szép lassan, komótosan, élvezd ki az ízeket. De aztán térj vissza a "valóságba", és folytasd, amit elkezdtél, mert megéri! 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás fogyás étkezés cal

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr444158407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása