2013.03.07.
19:17

Írta: haanchee

Túráztasd magad!

Ha nem kedveled a bonyolult mozgásformákat, de annál jobban rajongsz a természetért, húzd fel a kényelmes túracipőd, kapd fel a hátizsákod, és irány a legközelebbi hegy!

Még élénken élnek benned az iskolai kirándulások, amikor az osztálytársakkal és barátokkal vágtatok neki a környező erdőknek és hegyeknek? Közösen hallgattátok a madárcsicsergést, és kerestétek az állatok nyomait az erdei ösvényen, miközben azon versengtetek, ki ér fel leghamarabb a dombtetőre? Nem csak a gyerekek kiváltsága a túrázás, felnőttként sem kell lemondanod róla!

tura2.jpgEgyszerű és nagyszerű

A túrázás nem túl komplikált mozgásforma, hiszen alapja a gyaloglás, amit már pici gyerekként megtanultál, és egész életeden át gyakorolsz. Nem kell hát mást tenned, csak elindulnod, és egyik lábadat rakni a másik után. Persze,nehezítő tényező a választott, hegyes-völgyes terep, de a fokozatosság elvét betartva, a könnyebb útvonalak teljesítése után nehezebbek vállalása mellett hamar bele lehet rázódni.

Túrázni szuper elfoglaltság, hiszen amellett, hogy jó levegőn, a természetben mozogsz, a város zajától és a mindennapos stressztől távol kapcsolódhatsz ki általa. Számos előnye is van, melyek egyenként is elég erősek ahhoz, hogy belevágj, együtt azonban ideális mozgásformává teszik a túrázást.
A rendszeres gyaloglás szépen átmozgatja a tested izmait, különös tekintettel az alsó testtájakra, a fenék, a comb és a vádli izmaira – ám még inkább hatásos az izomformálás, ha mindezt nem kizárólag sík terepen, hanem dombokon, lejtőkön végzed. Az emelkedők megmászása ugyanis még hatékonyabban megdolgoztatja a popsid és a combod: ha a túrázást választod, soha többé nem lesz szükséged külön a gyilkos fenék- és comberősítő gyakorlatokra!
A könnyebb haladás érdekében a karodnak és a felsőtestednek is dolgoznia kell, így ezek sem maradnak ki a jóból, formálódik a hasad, a derekad, mozog a karod, tehát a felsőtest főbb izmai is hamar bekapcsolódnak a mozgásba. A rendszeres mozgásnak köszönhetően csökkenhet a testeden a zsírpárnák száma, szinte észrevétlenül fogyhatsz és formálódhatsz általa.
A túragyaloglás remek kardiomozgás, hiszen felpörgeti a szívedet, ezzel erősíti azt, valamint terhelést biztosít az érrendszerednek is. A tüdőkapacitást is növeli – amiatt pedig nem kell aggódnod, hogy poros, szmogos levegőt lélegzel be, a természetjárás során ugyanis friss, oxigéndús levegővel szívhatod tele a tüdőd, ezzel pedig még inkább javítod a szervezeted vérellátását.
Az állóképességnek  is jót tesz,  ha rendszeresen útnak indulsz, meglásd, minden alkalommal egyre jobban bírod majd, könnyebben és gyorsabban mászod majd meg a meredek emelkedőket, és hamarabb tudsz le egy-egy sík kirándulást, mint korábban.
Még egy fontos szempont, ami a túrázás mellett szól: szuper stresszlevezető, mely során elengedheted a problémáidat, feltöltődhetsz a természet szépségének segítségével, és hatalmas adag boldogsághormont termelhetsz általa.
Ha túrázni vágysz, nekivághatsz egyedül is, de még kellemesebb, ha társaságban indulsz neki egy-egy túraútvonalnak, hiszen közös élményekkel gyarapíthatnak ezek az utak, erősítik az emberi kapcsolatokat, javítják a hangulatot, és garantáltan nem unalmasak.

Túrára fel!

Rögtön indulnál is, hogy felderítsd a környező erdőket és dombokat? Helyes döntés, mielőtt azonban nekivágnál, érdemes alaposan felkészülnöd!

Szemeld ki az útvonalat!
Az edzettségi állapotod valószínűleg megfelelő ahhoz, hogy könnyedén teljesíts egy rövidebb, 5-8 km hosszú, kisebb emelkedőkkel tarkított túraútvonalat. Jó döntés, ha egy ilyen távú és könnyebb terepviszonyokkal megspékelt túrával kezdesz. Érdemes a lakóhelyed környékén nézelődnöd, és a közelben kijelölnöd egy teljesíthető útvonalat. Így első alkalommal nem kell messzire menned, és aránylag ismerős terepen mozoghatsz. Ezzel biztosítod a sikerélményt, ami további motivációt adhat számodra, ha pedig mégsem nyeri el tetszésed a túrázás, akkor könnyen és gyorsan haza tudsz érni a terepről. Később emelheted a távot, és akár messzebbre is elkalandozhatsz – ha már jól bírod a hosszabb túrákat is, érdemes más régiók kedvelt túratúvonalait is felderítened.

Készülj fel fejben is!
Nézd meg, merre kell menned, memorizáld a fontosabb útvonal-pontokat (hol kell bekanyarodni, milyen jelzésen kell haladnod), nyomtasd ki a térképet, ha ismeretlen helyre mész. Tervezd meg az esetleges pihenőhelyeket, ahol pár percig regenerálódsz, elfogyasztod a frissítődet, esetleg ellősz pár fényképet. Jó, ha tisztában vagy a táv során tapasztalható szintemelkedéssel, így fel tudsz rá készülni, hogy hol milyen meredek emelkedő vár rád, illetve hol tudsz pihenni egy lankásabb lejtőn.

Szervezz társaságot!
Ha nem szeretnél egyedül mozogni, vesd fel a túrázás ötletét a párodnak, családtagjaidnak, barátaidnak, biztosan lesznek köztük, akik szívesen veled tartanak majd. Együtt sportolni könnyebb, hiszen gyorsabban telik az idő, tudjátok egymást ösztönözni, segíteni, és még véletlenül sem fogsz unatkozni, miközben a legmeredekebb emelkedővel küzdötök.

Készülj frissítővel!
A túrázás ugyanolyan sport, mint a futás, az aerobik, vagy éppen a labdajátékok. Még ha nem is olyan intenzív, de ugyanúgy el fogsz fáradni közben, a szervezetednek pedig szüksége lesz energia-utánpótlásra. Mielőtt nekivágsz a távnak, figyelj oda a megfelelő folyadékbevitelre, és ne indulj el üres gyomorral. Igyál ásványvizet, zöld teát citrommal és mézzel, illetve egyél lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek hosszan biztosítják szervezeted számára az energiát. Vigyél magaddal valamilyen italt, ez lehet szintén ásványvíz vagy tea, hosszabb túra esetén akár izotóniás sportital is, és miközben haladsz, folyamatosan pótold az elvesztett folyadékot. Legyen nálad valamilyen szilárd táplálék is, például müzli szelet, csoki, aszalt gyümölcsök, de választhatsz teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicset is – ezek könnyen felszívódnak, és hosszan ellátnak energiával, így biztosan nem dőlsz ki a célba érkezés előtt.

Öltözz fel rendesen!
A túrázás esetében is fontos a megfelelő ruházat viselése, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogyan érzed magad közben – ha dörzsöl a nadrág, tör a cipő, már nem olyan élvezetes a dolog, mintha csak arra kell figyelned, hogy merre kell menni az erdőben.
A legfontosabb a lábbeli: válassz kényelmes, speciálisan túrázáshoz kifejlesztett túracipőt vagy túrabakancsot. Ezeket talpkiképzése alkalmassá teszi a különféle talajtípusokon való haladásra, nem törnek, nem csúszkál bennük a lábad, valamint kellően tartják a bokát, így segítenek elkerülni a sérüléseket – előfordulhatnak apróbb balesetek, megcsúszások, rossz lépések a terepen, amelyeket a megfelelő cipőben gond nélkül meg lehet úszni. A zoknid szára legyen hosszabb, és fontos, hogy ne csúszkáljon benne a lábad, így elkerülheted a kellemetlen vízhólyagok képződését.
A nadrág legyen kényelmes, ha lehet, ne farmernadrában indulj neki, inkább viselj kényelmes tréningruhát vagy túranadrágot. Pólónak válassz technikai anyagból készült, izzadság-elvezető felsőt, amely szárazon tartja a tested. Ha erdőbe mész, ez legyen hosszú ujjú, hogy védd a tested a kullancstámadástól. A pulóvered legyen kényelmes, és jó, ha van nálad szél- és esőálló dzseki, amely az időjárás változása esetén védelmet nyújthat számodra. Sportsapka, vékony kesztyű, napszemüveg is legyen a táskádban szükség esetére.

Legyen rendben a felszerelésed!
Alapvető fontosságú egy hátizsák, amely mindig nálad van a túra során: ebbe tudod pakolni a frissítődet és a szükséges dolgokat. Iratokat és telefont mindig vigyél magaddal, ezeket érdemes egy külön nylon vagy vízálló tasakban tartani a táskádban, hogy ne érje őket kár akkor sem, ha eleredne az eső, vagy véletlenül megmártóznál egy patakban.  
Térkép vagy GPS sem árt, ha van nálad, amely segíteni tud követni a kijelölt útvonalat, és megelőzheted vele, hogy eltévedj. Az is jó megoldás, ha itinert készítesz magadnak, melyen jelölöd, mikor melyik túraútvonalon kell haladnod, hol kell lekanyarodnod, és milyen terepviszonyok (patak, szakadék, hegy) várnak rád útközben.
Ha szeretnéd fokozottan megdolgoztatni a felsőtested, illetve segítenéd a haladásod a nehezebb szakaszokon, szerezz be nordic walking botokat. A botpár segítségével hatékonyabban tudsz előre haladni, segítségükkel könnyebben tudod megmászni az emelkedőket, hasznosak, ha patakon kell átkelned – egyszóval érdemes magaddal vinni ezeket a könnyű segédeszközöket. A legfontosabb, hogy a testmagasságodnak megfelelő hosszúságú botot vásárolj, amelyet egyenesen, magad mellett tartasz, a felkarod és az alkarod a derékszögnél picivel nagyobb szöget zár be, tehát az alkarod nem teljesen vízszintes.

Növeld a távot!
Ha a kezdeti, kellemes túráid jól sikerültek, és úgy érzed, könnyedén sikerült őket teljesítened, ideje fokozni a tempót és növelni a távot! Ne légy azonban drasztikus, egy-egy emelés során legfeljebb 10 százalékkal hosszabb túrát válassz az előzőnél, és a terepviszonyok fokozatos nehezítésére is figyelj oda, ott is tartsd be ezt a növelést. Készülj fejben is a növelésre, valamint a frissítőmennyiség bekészítésekor is tartsd szem előtt, hogy hosszabb távra indulsz, mint korábban, így valószínűleg nagyobb mennyiségű ételre és italra lesz szükséged a túra során.

Motiváld magad!
Vezess edzésnaplót, és jegyezd fel benne, mikor merre jártál, hány kilométert tettél meg a túra során, és mekkora szintemelkedéssel kellett megbirkóznod. Így követni tudod a fejlődést és a teljesítményedet, és be tudod jegyezni, hogy milyen helyeken jártál eddig túrázni az országban.
Vezess online edzésnaplót a www.edzesonline.hu oldalon, ahol láthatod, mások hogyan és mennyit sportolnak, ez pedig plusz motivációt jelenthet számodra, sőt, akár új barátokra is lelhetsz a közösségben.  

tura.jpg

Kirándulás, teljesítménytúra vagy geocaching?

A túrázásnak többféle típusa van, mindegyiket más-más okból érdemes kipróbálni, de mindegyik hasonlóan élvezetes lehet, ha szereted a mozgást és a természetet.

Ha a barátaiddal mennél,...
akkor válaszd a kirándulást. Jelöljetek ki egy kellemes, könnyen teljesíthető, kis szintemelkedésű útvonalat, amit lazán csevegve is képesek vagytok teljesíteni. Ebben az esetben elsősorban a közösségi élményen és a közös mozgáson van a hangsúly, nem pedig a komoly teljesítményen. Fedezzétek fel közösen az ország legszebb helyeit, és gyűjtsetek szuper élményeket! A változatosság gyönyörködtet: ne mindig ugyanarra menjetek, válasszatok mindig más útvonalat, amely új sikerélményekkel gazdagíthat mindannyiótokat.

Ha az eredményre hajtasz,...
próbáld ki a teljesítménytúrát. Ez a természetjárás olyan ága, amikor szervezett túra keretében egy kijelölt útvonalon kell végigmenned meghatározott időn belül úgy, hogy közben érinted a megadott ellenőrzőpontokat. A teljesítménytúrán a néhány száz forintos nevezési díj ellenében induláskor kapsz egy itinert, rajta a pontos útvonallal, valamint az ellenőrzőpontokkal, ez alapján tudod végigjárni a túrát.  Az itinerre ráírják, mikor indultál el, az ellenőrzőpontokon pedig pontőrök várnak, akik az itineredbe bepecsételik, hogy valóban jártál az adott ponton, valamint sok esetben frissítővel (tea, zsíros kenyér, csoki) várnak, hogy segítsék a teljesítést. Célba érkezéskor feljegyzik a pontos időt, ezzel látszik, hogy mennyi idő alatt tudtad teljesíteni a távot. Az eredményekből a szervezők eredménylistát állítanak össze, melyből látszik, ki mennyi idő alatt ment végig az útvonalon, a célba érkezők teljesítményét pedig általában kitűzővel, oklevéllel jutalmazzák.
A teljesítménytúra kínálat hatalmas, az év minden hétvégéjén szerveznek ilyen rendezvényeket az ország egész területén. Böngéssz köztük, és válaszd ki a felkészültségednek megfelelő távú és szintkülönbségű túrát. Ha nem szeretnél egyedül menni, olyan társat hívj magaddal, aki hasonló kondival és tapasztalattal rendelkezik, mint te, így hasonló tempóban tudtok végigmenni a túrán, és nem akadályozzátok egymás haladását.

Mit tartalmaz az itiner?
Az itineren megtalálod a túra elnevezését, a pontos útvonalat nagy vonalakban, valamint a legfontosabb tájékozódási pontokra lebontva – mikor hol milyen túrajelzést kell követni, mikor kell az addigi útvonalról lekanyarodni. Jelzik az ellenőrzőpontok pontos helyét, nyitva tartását (mettől meddig haladhatsz át, hogy szintidőn belül még célba érhess), feltüntetik a szintidőt, a részkilométereket, valamint a szintemelkedést is.

Ha modern kori kincskeresésre vágysz,...
a geocaching az ideális választás. Ez a túraforma a kincskeresés ősi szenvedélyét és a modern technikát mossa össze. Ebben az esetben a túra során szükséged van GPS-re is, mert GPS koordináták alapján kell különféle helyeken elrejtett „geoládákat” megkeresni. Ezek a geoládák bárhol lehetnek, akár a városi nevezetességek közelében, akár a természetben, túraútvonalak, természeti szépségek közelében – rajtad áll, hol szeretnél kincset keresni. A ládák koordinátáit és a helyszín leírását, a terep nehézségét megtalálod az interneten, ahol ki tudod választani, merre szeretnél kutatni, a GPS segítségével pedig megtervezheted, milyen útvonalon szeretnéd megközelíteni a kiválasztott kincset. Ha megvan az elrejtett láda (ami általában műanyag doboz, benne műanyag figurákkal és egy kis füzettel, ahová beírhatod, mikor találtad meg a ládát), a ládában elrejtett jelszót jegyezd fel, majd a túra végén regisztráld a neten, hogy megtaláltad a kincset.
A társasági geocaching népszerű szabadidős tevékenység, tehát bátran rántsd össze a barátokat, és induljatok el a túrázással egybekötött kincskereső útra – a lényeg, hogy ebben az esetben is igyekezz a felkészültségednek megfelelő úti célt választani.

Fedezd fel az országot!

Magyarországot természeti adottságai igazán alkalmassá teszik a túrázásra, az ország egész területén rengeteg a lehetőség arra, hogy a természetben mozoghass. Általában nem kell órákig utazni azért, hogy túrázásra alkalmas területet találj, így nem nehéz újabb és újabb útvonalakat felfedezni. A hegységek és dombságok területén rengeteg kijelölt turistaútvonal van, ezekből bátran válogathatsz, valamint az Alföldön is érdemes barangolni, azon a területen is számos természeti csodával találkozhatsz.  
Keresd meg a számodra ideális túraútvonalakat a www.turistautak.hu oldalon, innen GPS-re le tudod tölteni a térképeket, hogy élesben még könnyebben menjen a túra, és garantáltan ne tévedj el még a nehezebb terepeken se. Az oldalon túraajánlókat és leírásokat is találsz, így könnyebben tudsz választani a számos lehetőség közül.
Az egész országot átszeli az Országos Kéktúra útvonala, amely során gyakorlatilag bejárható szinte egész Magyarország – természetesen rövidebb szakaszonként. Érdemes ezek közül az etapok közül választani, és végigjárni, csodás helyeket, szinte érintetlen területeket is felfedezhetsz – ám ehhez mindenképp tapasztalt és rutinos túrázónak kell lenned, mert az útvonalak nem könnyűek, és egyedül nem is ajánlott nekivágni.
A teljesítménytúrázás során is rengeteg új helyet fedezhetsz fel, valamint ezek segítségével rutint szerezhetsz a túrázásban, érdemes hát minél több ilyen eseményre ellátogatnod.

És még...
Böngéssz a legjobb túrák és geocaching ládák után a neten.
www.tura.lap.hu
www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu
www.geocaching.hu
www.geocaching.com
www.turistautak.hu
www.kektura.click.hu

A cikk megjelent: Wellness magazin 2012. márciusi szám

Fotó: Pinterest

Szólj hozzá!

Címkék: hegymászás túra active mozgás teljesítménytúra itiner geocashing

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr185099587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása