2013.02.13.
07:26

Írta: haanchee

Ha a zsír visszatér

Szeretnél egyszer s mindenkorra megszabadulni a fölösleges kilóktól? Megmutatjuk, hogyan győzhetsz a jojóeffektussal folytatott küzdelemben!

Téged is bosszant, hogy bizonyos sztárok egyik pillanatban még túlsúlyosan gurulnak a nyilvánosság elé, néhány hét múlva pedig már bombatesttel suhannak a kamerák előtt? Töröd a fejed, hogy vajon hogy csinálják? Jó, ha tudod: a jojóeffektus a legnépszerűbbeket sem kíméli, lefogynak, visszahíznak, ismét lefogynak, majd újra visszahíznak. De miért? A gazdag, sikeres nők, a hátuk mögött személyi edzővel és saját séffel nem tudnak győzedelmeskedni a kilók felett? Megmutatjuk, te hogyan csináld!

Rémisztő számok a mérlegen

A fölösleges kilóikat leadók mintegy 80 százaléka két év alatt visszahízza a leadott súlyt, sőt, legtöbbjük többet is – derül ki a legújabb kutatásokból. A folyamat hullámvasúthoz hasonlít: a kilók fel-le mozognak, pedig a fogyás kemény diéta és sok edzés eredménye. A hiba ugyanaz: a diétázók a sikeres fogyás után megelégszenek az elért eredménnyel, elengedik magukat, visszafogják az edzést és elhanyagolják az addig folytatott egészséges táplálkozást. A kilók lassan, alattomosan, észrevétlenül kúsznak vissza, az ember pedig azt veszi észre, hogy többet nyom, mint valaha – és minden kezdődik elölről. Ismerős a helyzet? Ha csak 1-2 kiló mozog ide-oda a mérlegen, nem kell kétségbe esned, ám ha 5, vagy annál több kiló vándorol fel-le a testeden, akkor te is a jojó-jelenség csapdájába estél.

zsir2.jpg

A súlyingadozás nemcsak a lelkedet viseli meg, az egészségedre sincs jó hatással. Tihanyi András dietetikus szakértőnk szerint a gyakori fogyás-hízás kimeríti a test mikrotápanyag-raktárait, gyengíti az immunrendszer működését, hosszú távon elősegíti a zsírfelhalmozódást. Ezen kívül hozzájárulhat a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, kettes típusú cukorbetegség, depresszió, szívbetegség és rák kialakulásához is. Emellett csökken a bőr rugalmassága, romlik a csontszerkezet és az erek állapota. A rendszeresen, drasztikusan és sikertelenül fogyókúrázókra a kutatások szerint több veszély leselkedik, mint azokra, akik neki sem állnak diétázni – persze ez csak kis túlsúly esetén igaz! Többet tesz magért az, aki rendszeresen sportol egy keveset, és tartja a súlyát – ami akár kis túlsúlyt is jelenthet –, mint aki minden évben hónapokig intenzíven edz, lefogy, majd abbahagyja az edzéseket és ismét felszed pár kilót. Az immunrendszerünk nehezen alkalmazkodik az ilyen változásokhoz, ráadásul már a néhány gyors, extrém fogyókúra is rossz hatással lehet a szívre vagy a vesére.

Anyagcsere-matek

A jojózás azokat veszélyezteti leginkább, akik túl szigorú diétát folytatnak a gyors eredmény elérése érdekében. Ezek a fogyókúrázók később több súlyt szednek vissza, mint akik lassabban, fokozatosan, megengedőbb diétával adják le súlyfeleslegüket. Ugyan 10 százalékos súlycsökkenés esetén 10 százalékos anyagcsere-csökkenést várnál, valójában 11-15 százalékkal lassul az anyagcsere! Mondj le a villámfogyókúrákról, ne akarj azonnali eredményt elérni, és végképp felejtsd el a koplalást! A test ugyanis úgy érzékeli a diétát, mint a túlélést veszélyeztető fenyegetést, hiszen nem ismeri fel a különbséget a tudatos fogyókúra és az éhezés között, így minden bevitt kalóriát elraktároz, ha ismét ételhez jut. Ezért történik az, hogy ha egy szigorú diéta után újra „rendes” ételeket kezdesz enni, a kilók villámgyorsan visszakúsznak a testedre. Készülj fel, hogy minél többet diétázol, annál nehezebben tudsz majd súlyt veszteni, mert a testedben több éhséghormon (ghrelin) termelődik, míg a telítettségérzésért felelős hormon (leptin) mennyisége lecsökken, ezért éhesebbnek érzed magad, és kevésbé jóllakottnak. Ennek eredményeként a tizedik fogyókúra során már nem elég az az ételmennyiség, ami az első-második alkalommal még csillapította éhséged, több ételre vágysz, így a fogyás sem megy olyan ütemben. A sikeres és tartós fogyáshoz át kell programoznod magad!

Tartsd a súlyod!

Így kezdd!

-    Döntsd el, hogy életmódot váltasz, programozd át az agyad az új, egészséges és mozgásgazdag életformára, és képzeld magad elé egészséges, normál testsúlyú önmagad.
-    Számítsd ki, hány kiló az ideális testsúlyod, mennyit kellene leadnod ennek eléréséhez, és koncentrálj erre. Érdemes részt venned egy testanalízisen, amely megmutatja, mekkora a csontjaid, az izmaid és a zsírod tömege, és mekkora változás szükséges a tökéletes súly eléréséhez.
-    Menj el a háziorvosodhoz, kérj tőle beutalót teljes vér- és vizeletvizsgálatra. Értékeljétek ki az eredményeket, és ennek függvényében vágj bele. Ha valamilyen kérdésed van, tedd fel az orvosnak.

Így egyél!

-    Vezess táplálkozási naplót: írj fel minden ételt és italt, amit elfogyasztasz, és azt se felejtsd el feljegyezni, hogy mely ételt etted valamilyen érzelem, vagy stresszhelyzet hatására – így tudni fogod, milyen helyzetekre reagálsz evéssel, és tenni is tudsz ellene.
-    Állíts össze tudatos étrendet, amely egyaránt tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, fehérjét, szénhidrátot, és egészséges zsírokat. Bátran kérd dietetikus segítségét, ha bizonytalan vagy.
-    Táplálkozz rendszeresen, étkezz naponta legalább 5 alkalommal, hogy fenntartsd az anyagcsere működését.
-    Ne vond meg magadtól az élvezeteket. Ha imádod a csokit, ne tiltsd meg magadnak, hogy időnként egyél a kedvencedből, de figyelj a mértéktartásra! Ha teljesen lemondasz az ilyen jutalmakról, az stressz okozhat és falásrohamhoz vezethet.
-    Mondj le esetleges káros szokásaidról: ne dohányozz, az alkoholfogyasztást is korlátozd minimálisra.
-    Törekedj a megfelelő folyadékfogyasztásra. Igyál napi 2,5-3 liter vizet vagy gyógyteát ízesítés nélkül. A cukros, szénsavas üdítők fogyasztását kerüld, csak alkalomszerűen idd ezeket.
-    Igyekezz magad főzni, így tudni fogod, milyen alapanyagokból áll az étel. Főzés közben ne kóstolgass, de figyelj az illatokra. Nem tilos elcsábulni időnként egy pizzára vagy hamburgerre, de sok zöldséggel, sovány hússal fogyaszd őket.
-    Kerüld a fölösleges sózást és cukrozást. Édesítéshez próbáld ki pl. a szteviát, amely természetes, de kalóriaszegény megoldás.
-    Tüntesd el a nasikat a hűtőből, a konyhaszekrényből és az irodai fiókból is, a helyüket töltsd fel gyümölcsökkel, egészséges rágcsákkal (kölesgolyó, buláta, szárított gyümölcs).

zsir.jpg

Mozdulj!

-    Válaszd ki a számodra legkedvesebb mozgásformát, amelyet űzni fogsz, majd jelöld ki a heti edzésnapjaidat is.
-    Fokozatosan szoktasd hozzá magad a rendszeres mozgáshoz: kezdd heti két félórás edzéssel, majd idővel ezt akár heti 4-5 alkalomra, és 1-1,5 órára is növelheted.
-    Ha bizonytalan vagy, kérd személyi edző segítségét. Megéri rászánni a pénzt, mert a szakértő segítségével néhány alkalom alatt megismerheted a tested működését, motivációt kaphatsz, és utána egyedül is könnyen tudod folytatni a mozgást.
-    Vezess mozgásnaplót, amelyben feljegyzed, mikor mennyit sportoltál, és hogy érezted magad közben. Ha látod a teljesítményed, az motiválni fog.

Ápold a lelked!

-    Legyél türelmes! Lassú, egyenletes fogyás legyen a célod, adj időt magadnak az eredmény elérésére. Ne egy hét alatt akarj lefogyni, ne várd, hogy azonnal lemenjen a fölösleg.
-    Keress társat az életmódváltáshoz. A barátnőid bizonyára szívesen csatlakoznak a megújuláshoz, és a párodnak is jót tenne, ha kevesebb adalékanyagot vinne be, és egészségesen, vitamindúsan étkezne.
-    Ne mérlegelj naponta, sőt, az első hónapban egyáltalán ne állj a mérlegre! Mérd le a kiinduló súlyodat, majd 4 hétig ne mérekezz, ezután hetente csak egyszer állj a masinára.
-    Kényeztesd a tested és a lelked. Szaunázz, menj masszázsra, töltődj fel barátaid társaságában, játssz, szórakozz, kapcsolódj ki. Ez mind segíthet, hogy értékelni tudd magad, és meg tudd becsülni az addig elért eredményeidet.
-    Gondold át időnként, hogy mi a célod, mit szeretnél elérni, és miért van erre szükséged. Igyekezz tiszta fejjel, nem elvakultan tenni a célodért, került a drasztikus megoldásokat.

A cikk megjelent: Wellness magazin 2011. téli szám

Fotó: Pinterest

Szólj hozzá!

Címkék: diéta fogyás hízás zsír étkezés háj életmódváltás fatb

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr25099588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása