2013.01.31.
07:06

Írta: haanchee

Ne terheld túl magad!

Dicséretes, hogy mozgással szeretnéd karban tartani a tested, de vigyázz! Ne kövesd el azt a hibát, hogy túl gyorsan akarsz eredményt elérni, éjt nappallá téve edzel, mert ezzel több kárt okozhatsz magadnak, mint hasznot!

Eddig is mozogtál, de ez kimerült heti egy zumbában, vagy havi egy szenvedős kocogásban? Ha a korábbi lötyögés helyett turbófokozatra kapcsolsz, és ész nélkül sportolni kezdesz, balul sülhet el! A tested fájdalommal és sérüléssel reagálhat a hirtelen és szokatlan megterhelésre, ha nem figyelsz oda, és nem törekedsz a fokozatosságra.

Ínhüvelygyulladás

Ha hirtelen és nagy erőbedobással veted magad a sportolásba, könnyen megkeserítheti az életed. Az ínhüvely egy alagútszerű képződmény, melynek feladata az inak mozgásának megkönnyítése. Ha az ínhüvelyt fokozott és szokatlan terhelés éri, begyulladhat, ami igen fájdalmas. Ilyenkor minden mozdulatnál érezhető a fájdalom az egymáson súrlódó gyulladt felületek miatt.

Szinte bármelyik sport – bringa, futás, aerobik, tánc, tenisz – hirtelen és nagyon intenzív űzésekor jelentkezhet, és hosszú időre elveheti a kedved a további mozgástól. Segít a pihentetés, a hidegvizes borogatás, valamint a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása.

edzes.jpgCsonthártyagyulladás

Főleg az alsó végtagokat erősen igénybevevő, sok futással járó sportokat űzőknél fordul elő. A csonthártya a csontot borító, idegvégződésekkel sűrűn ellátott szövet, melyhez inak kapcsolódnak. A sportolás során használt izmok nagy húzóerőt fejtenek ki a csonthártyára a tapadásuk helyén, így folyamatosan dolgoztatják azt. Könnyen kialakulhat, ha hirtelen sok futással járó mozgást kezdesz végezni, amihez az izmaid és a csontjaid nincsenek hozzászokva. A legjobb gyógymód a pihenés és a jegelés, de a feketenadálytő krém is segít a gyulladás enyhítésében.

Aranyér

Nemcsak az elégtelen emésztés miatt alakulhat ki ez a kellemetlen probléma, hanem a medencefenék izomzatának gyengülése miatt is. Emellett a haspréssel, hasi nyomásfokozódással járó, nagy erőkifejtést igénylő sportok következtében a belső erek megdagadhatnak – pl. nagy súlyokkal való edzés esetén. Másfelől a felsőtest súlya folyamatosan nyomást gyakorol a végbélre és környékére – futás, kerékpározás, aerobik közben fordulhat elő.

Érdemes intimtornával tréningezni magad „odalent”, hogy a záróizmokat karbantartsd, emellett figyelj a fokozott terhelésre, hogy ne kapjon sokkot a tested. Ha mégis kialakul az aranyér, krémmel, kúppal, kamillás ülőfürdővel kezelhető, ám tartós fennállása esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Derékfájás

A sport közbeni helytelen testtartás és a hirtelen mozdulatok következtében könnyen „gazdagodhatsz” derékfájással. A kialakulásában közrejátszhat a vázizmok és a hasizmok gyengesége, emiatt a hát és a derék rosszul viseli a terhelést és fájdalommal reagál. Figyelj a törzs izmainak erősítésésre és a mozgás során a megfelelő testtartásra. Adj időt a testednek, hogy megszokja a mozgást, egyszerre ne tölts túl sok időt számodra szokatlan „pózban”, például egy versenybringa nyergében vagy görnyedten a futópadon.

Izomhúzódás

Aki használja az izmait, szinte bármikor, bármely testrészén szenvedhet izomhúzódást. A hirtelen mozdulatok, a nem megfelelő, vagy kihagyott bemelegítés, és a túlzott terhelés hatására akár egyik pillanatról a másikra meggyűlhet a bajod a húzódással. Ha meghúztad valamid, érdemes pihentetni, jegelni, kenegetni a sajtó izmot, a gyógyulás után pedig fokozottan figyelni a bemelegítésre, valamint az edzés utáni nyújtásra.

Előzd meg a sérüléseket!

1. Fő a fokozatosság!

Kezdj edzettségi állapotodnak megfelelően edzeni, majd ha belejöttél, növelheted a gyakoriságot és az időtartamot is.

2. Melegíts be!

Mindig készítsd fel a testedet a terhelésre, mielőtt belekezdenél az edzésbe.

3. Fontos a levezetés!

Szánj időt a levezetésre is: nyújtsd meg az izmaidat, végezz megnyugtató gyakorlatokat, hogy a tested érezze, vége az edzésnek.

4. Pihenj!

Nem kell minden nap edzeni a tökéletes eredmény elérése érdekében: az elvégzett edzésmunkát a pihenőnapokon építi be a szervezet!

A cikk olvasható: Wellness magazin 2012. 4. szám

Fotó: Pinterest

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés fájdalom active pihenés görcs sportsérülés izomhúzódás levezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr355099583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása