2012.03.26.
11:07

Írta: haanchee

Segítség, itt a tavasz!

Persze nem nagy baj az, hogy végre itt a jó idő, de ha úgy érzed, hogy még nem vagy felkészülve a lenge ruhák szezonjára sem testben, sem lélekben, itt az ideje, hogy lépj!

Télen mindannyian kicsit jobban elengedjük magunkat, többet eszünk, kevesebbet mozgunk, nem foglalkozunk annyit a testünkkel, és a lelkünket is inkább édességekkel, finom nassokkal, sütikkel, forralt borral és mézes teával kényeztetjük. Ezzel nincs is baj, ha nem szalad el velünk totálisan a ló, és azért próbálunk mértéket tartani a kulináris élvezetekben. Szilveszterkor persze szinte mindenki megfogadja, hogy na, majd idén jobban odafigyelek magamra, sportolni fogok, kevesebbet eszem össze-vissza. Ezt aztán tartja is a többség egy-két hétig, aztán elfogy a lendület és a lelkesedés, mert még mindig baromi hideg és sötét van, és különben is, élvezni kell az életet - ebben meg az segít, ha mindenféle finomságokat nyomunk magunkba a tévé előtt ülve.

Aztán egyszer csak arra eszmélünk, hogy hoppá, itt a tavasz, már 15 fok van, elég egy kis dzseki, sőt, lassan már az sem kell... De milyen gáz, hogy hurkás a has, és szoros a nadrág... mit lehet tenni?

A drasztikus koplalás és a megszállott edzés helyett elég pár apró változtatás, és hamar eredményes lehet a tavaszi megújulás.

Hogy hogyan?

- Fogd vissza az édességbevitelt, és egyél-igyál kevesebb cukros dolgot a szokásosnál. Csoki, nápolyi, szénsavas italok, cukros gyümölcslevek - már nincs rájuk akkora szükséged, mint télen, ne tömd velük magad fölöslegesen.

- Itt a gyümölcs- és zöldségszezon, egyre több kapható belőlük a boltokban, a külföldről importált banán és narancs mellett alma, körte is található már végre, és hamarosan jönnek az idénygyümölcsök is, érdemes bespájzolni, és ha édesség-ehetnéked van, ezekből falatozz! A bennük lévő gyümölcscukor elegendő cukrot biztosít a szervezet számára, ám rostokkal, vitaminokkal is feltöltik a szervezetet. A zöldségek pedig segítenek a méregtelenítésben, tisztulásban, vitaminfeltöltésben.

- Szuper az idő, ne ülj a négy fal között, irány a szabad levegő! Ha eddig nem sportoltál, akkor legalább kezdj el minél többet sétálni a zöldben, ha pedig csak hanyagoltad télen a mozgást, akkor elő végre a futócipővel vagy a bringával, és hajrá!

- Tegyél rendet a konyhában! Nem a nagytakarításra gondolok, hanem az alapanyagok cseréjére. Apróbb módosításokkal máris egészségesebb lehetsz. Fehér liszt helyett vegyél teljes kiőrlésű tönkölylisztet, fehér kristálycukor helyett barna cukrot, esetleg nyírfacukrot (bár ez utóbbi elég drága sajnos), fehér rizs helyett válaszd a barna rizst, a tejből az alacsonyabb zsírtartalmút vedd meg.

- Főzőcskézz! Persze egyszerűbb megrendelni és csak beburkolni a pizzát, mint magad elkészíteni, de nem csak spórolhatsz, ha magad gyártod le a kedvenc finomságod, de legalább azt is tudod, mi van abban, amit megeszel, így nem tömöd magad tele mindenféle gyári adalékanyaggal és E-micsodával.

- Víz, víz és víz. A szervezet folyadékháztartásának erre van szüksége, nem a kólára és az energiaitalra. Igyál minden nap legalább 2,5 liter vizet (csapvíz, ásványvíz, tisztított víz), és mellőzd, vagy legalábbis csökkentsd minimálisra a mindenféle egyéb löttyöket. Ha gyümölcslére vágysz, olyat vegyél, ami 100 %-os, nincs benne hozzáadott cukor - a legjobb persze, ha magad facsarod frissen a gyümölcsöt. 

Ugye, hogy nem is tűnik olyan nehéznek ezeket az apróságokat megváltoztatni az életedben? Próbáld ki, és hamarosan jobban érzed majd magad a bőrödben, és mire itt a nyár, elégedetten nézhetsz majd a tükörbe!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: faq tavasz fogyás mozgás étkezés életmódváltás fatb

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr74340091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása