2013.02.18.
08:24

Írta: haanchee

Eddzünk a szobában!


A mindennapi sportolás érdekében sokan döntünk úgy, hogy beszerzünk otthonra valamilyen sporteszközt. A kínálat hatalmas, de segítünk választani – és arra is van ötletünk, mit tegyünk a megunt masinával.

Futópad

A futás a teljes testet átmozgatja – ha belevágunk, hamarosan formás popsi, izmos, feszes combok, csodás vádli lesz a jutalmunk, plusz az állóképességük fejlődik. A futópad nem olcsó mulatság, így ha amellett döntünk, hogy beszerzünk egyet, legyünk elszántak a mozgást illetően, és legalább kétnaponta járassuk meg a masinát! Jó, ha tudjuk, hogy a futópados futás nem ugyanaz, mint a szabadban való futás, hiszen a padon a szalag diktálja a tempót, vezeti a lábat, és bár kevesebb izommunkát igényel, azért hatékony.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Ha kutyatulajdonosok vagyunk, de nincs kedvünk, vagy időnk sétálni vinni a négylábút, kipróbáltathatjuk vele a futópadot, hogy csillapíthassuk mozgásigényét. A kisgyerekek „fárasztására” is alkalmas lehet, de mindkét esetben felügyeljük a műveletet!

Ára: 80.000 Ft-tól akár 500.000-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: tempótól függően 300-340 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: típustól függ, átlagosan kb. 160 cm hosszú, 90 cm széles
Mely testrészekre hat leginkább: fenék, lábak, has, derék + szív- és érrendszer, tüdőkapacitás 

otthon.jpg

Szobabicikli

Bár a szabadtéri kerékpározás élményét soha nem fogja visszaadni a benti tekerés, mégis ideális választás a szobabickli, ha nem kedveljük alsó testtájaink formáit. A masinát a nappali közepére tolva a kedvenc tévéműsorunk követése során is tehetünk alakunkért. Érdemes olyan „paripát” választani, amelyen az ellenállás állítható, így imitálható a hegymenet, és a síkon való tekerés is, lefelé gurulásra azonban ne számítsunk, bár ha egy ventilátort magunk felé fordítunk, még a menetszelet is érezhetjük.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Évente egyszer, míg a Tour de France megy, vegyük elő, és próbáljunk meg legalább egy kicsit együtt tekerni a mezőnnyel. Egyébként táska- és kabáttartónak, „szobainasnak” is használhatjuk, sőt, a használaton kívüli fitball-t is lehet rajta tárolni.

Ára: 25.000 Ft-tól akár 300.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: 270 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: típustól függ, átlagosan 125 cm hosszú, 50 cm széles
Mely testrészekre hat leginkább: fenék, lábak + szív- és érrendszer, tüdőkapacitás

Taposógép

Annak ellenére, hogy nincs ember, aki szeretne lépcsőzni, mégis rengeteg háztartásban megtalálható a taposó- vagy lépcsőzőgép. A hölgyek kedvelt eszköze könnyen használható, kis helyen is elfér, és nagyon hatékony, ha hajlandóak vagyunk órákon keresztül lépcsőzést imitálni. Feszes és formás popsit, combokat „csinál”, ha elszántan nyomjuk a pedálokat. Előnye, hogy a lakásban bárhová magunkkal vihetjük, akár tévézés, akár főzés, sőt, akár ablakpucolás közben is használhatjuk.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Kisgyerekek szórakoztatására remek eszköz lehet, míg rá tudnak ülni, élvezhetik a liftezést, amit a taposópad pedáljainak emelkedése és süllyedése eredményez. Ha nem használjuk, adjuk kölcsön fogyni vágyó barátnőnknek vagy kolléganőnknek, mert egyébként csak porfogóként funkcionál.

Ára: 9.000 Ft-tól akár 55.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: 210 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: típustól függ, átlagosan 45x45 cm
Mely testrészekre hat leginkább: fenék + szív- és érrendszer

Ellipszistréner

Ha szeretnénk otthon gyakorolni a sífutást, az ellipszistréner ideális választás lehet – ennek működési elve ugyanis a téli sportra hajaz, de nem kell hozzá vastag overált és meleg sapkát viselni. Megmozgatja a lábakat, a feneket, a törzset és a karokat is, kíméli az ízületeket, és segíti a zsírégetést. Nem bonyolult, mégis összetett mozgást igényel, melynek során össze kell hangolni az alsó és a felső végtagok mozgását.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
A gyerekek mozgásigényének kielégítésére tökéletes lehet, mert a rajta végzett „fura” mozdulatokat élvezik a kicsit. Emellett a szobabiciklihez hasonlóan erre is mindenfélét aggathatunk.

Ára: 40.000 Ft-tól akár 150.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30 perc alatt: 320 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: típustól függ, átlagosan 120 hosszú, 65 cm széles
Mely testrészekre hat leginkább: fenék, lábak, karok, derék, has + szív- és érrendszer, tüdőkapacitás

Evezőpad

Jellemzően a férfiak használják ezt az eszközt, főleg a kart, a hátat és a hasat erősíti a rendszeres használata. Nagy mérete miatt igen nagy a helyigénye, épp ezért nem tartozik a legnépszerűbb otthoni gépek közé. Ha szeretnénk romantikus csónakázásra vitetni magunkat a párunkkal, rávehetjük őt az evezőpad használatára, de emiatt nem biztos, hogy érdemes saját evezőgépet szerezni.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Speciális kialakítása miatt elég nehéz bármi másra használni eredeti funkcióján kívül, de alternatív használatba vétele egyéni kreativitásunkon múlik – amúgy csak porfogó, méghozzá jó nagy.

Ára: 60.000 Ft-tól 230.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: 260 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: típustól függ, átlagosan 130 hosszú, 80 cm széles
Mely testrészekre hat leginkább: kar, hát, comb + szív- és érrendszer, tüdőkapacitás

Ugrókötél

Reneszánszát éli gyerekkorunk kedvelt eszköze – manapság már nem csupán sima kötél kapható fafogantyúval, hanem olyan is, ami számolja, hányszor hajtottuk körbe a kötelet, és hányat szökkentünk. Az ugrálás remekül edzi a szívet és a keringési rendszert, villámgyorsan égeti a kalóriákat és javítja az állóképességet – arra azért érdemes vigyázni, hogy a nagy pattogás közben ne verjünk le semmit a kötéllel a polcokról.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Mivel kis helyen is elfér, bárhová el tudjuk tenni, így nincs útban, de remek játékszer lehet a gyerekeknek. Játszhatnak vele kötélhúzást, szabadulóművészest és gyakorolhatják a különböző csomókötési technikákat is az ugrókötél segítségével.

Ára: 500 Ft-tól 5.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: 340 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: összehajtva egy kis tasakban elfér, hossza
Mely testrészekre hat leginkább: lábak + szív- és érrendszer, tüdőkapacitás

Fitball

A nagy sportlabda segítségével minden porcikánkat megmozgathatjuk, hiszen több száz különböző tornagyakorlat végezhető el a fitballon: has-, hát-, kar-, combizomgyakorlatok, popsiformáló, vádlialakító mozdulatokból válogathatunk, méghozzá gerinckímélő formában. A fitballal végzett mozgás minden korosztály számára ajánlott, sőt, kismamák is mozoghatnak segítségével.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Cseréljük le kényelmetlen irodai székünket a fitballra, és hamar búcsút mondhatunk a gerincproblémáknak és a derékbántalmaknak. Ha pedig gyerekeket szeretnénk szórakoztatni, ültessük rá őket a lasztira, és hagyjuk, hadd pattogjanak vele ide-oda – nagyon fogják élvezni.

Ára: 3.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: 150 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: 55, 65 vagy 75 cm átmérő felfújva
Mely testrészekre hat leginkább: használata során a mélyizmok dolgoznak 

otthon2.jpg

Step pad

A step aerobik elengedhetetlen eszköze kiválóan alkalmas a fenék, a comb és a vádli formálására, segíti a zsírégetést, és erősíti a szív- és érrendszert. Jól helyettesítheti a már említett taposógépet, hiszen hasonló mozgás végezhető a segítségével, bár ebben az esetben a padra való fellépésen van a hangsúly. Kis helyen is elfér, szétszedve aránylag könnyen tárolható, és bárhol használhatjuk, ahol elegendő helyünk van a fel-le lépegetésre.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Ha nem érünk el valamit a szekrény tetején, szék helyett a step padra is felállhatunk, a gyerekek pedig asztalkának, vagy akár ülőpadnak is használhatják egy kispárnával a tetején. Ha útban van, könnyedén betolhatjuk az ágy alá, bár így hosszú időre könnyedén megfeledkezhetünk róla.

Ára: 5.000 Ft-tól 25.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: 290 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: típustól függ, átlagosan 90 cm hosszú, 40 cm széles
Mely testrészekre hat leginkább: fenék, lábak + szív- és érrendszer

Boxzsák

Rocky-jelölteknek ideális választás egy plafonra szerelhető boxzsák, melyet jövet-menet püfölni lehet. Stresszes életmódot folytatók können levezethetik a zsák segítségével a feszültséget, emellett észrevétlenül erősítik karjukat és a felsőtestüket, formálják mell- és hasizmaikat. Használatához elegendő helyre van szükség, nehogy a váza kapja a másikat, vagy épp a párunk. Ha nem csak a kezünkkel ütjük, hanem rúgásokkal is illetjük a boxzsákot, formálhatjuk a fenekünket és a csípőnket is.

Mire jó, ha megvettük, de nem használjuk?
Ha elég erős a zsák felfüggesztésére szolgáló lánc, és csemeténk/unokánk még elég kicsi, a zsákra csimpaszkodva a hintázás új dimenzióját fedezheti fel – de mindenképp a felügyeletünk mellett! Remek alternatíva, ha a párunkkal vagy főnökünkkel való veszekedés helyett behúzunk egyet a zsáknak, így a feszültségünk elillan, és a béke is megmarad.

Ára: 15.000 Ft-tól 70.000 Ft-ig
Elégetett kalória 30  perc alatt: 300 kalória (70 kg-os testsúly esetén)
Méret: típustól függ, 20-25 kg, 80 cm hosszú, 35 cm átmérőjű
Mely testrészekre hat leginkább: karok, felsőtest, has, hát + szív- és érrendszer

Hogyan vásároljunk sporteszközt?

Ha otthon szeretnénk sportolni, döntsük el, mely testrészünk megmozgatására helyezzük a hangsúlyt, és ennek megfelelően keressük meg a megfelelő gépet. Ha kiválasztottuk, melyik eszköz számunkra az ideális, érdemes szakember segítségét kérni a vásárlás előtt. Mivel a nagyobb eszközök nem kifejezetten olcsók, érdemes alaposan átgondolni, hogy valóban beruházunk-e a gépbe, és elhatározni magunkat, hogy rendszeresen használni fogjuk azt. A nagyobb sportáruházak eladói szakértő segítséget nyújthatnak, be tudják mutatni a gépek működését, funkcióit, és lehetőséget biztosítanak azok kipróbálására is, ezt mindenképp vegyük igénybe a vásárlást megelőzően, hogy jó döntést hozhassunk!

Mi a teendő, ha meguntuk a gépet?

Ha végképp nem használjuk már a sporteszközt, nem tudjuk kölcsönadni senkinek, aki szívesen használná, és csak útban van, akkor érdemes átgondolni az eladás lehetőségét. Kérdezzük körbe ismerőseinket, hogy ki az, aki esetleg átvenné a masinát, de az interneten is meghirdethetjük, a különböző online aukciós oldalakon biztosan találunk vevőt rá. A Dechatlon sportáruház pedig időről időre szervez úgynevezett Trocathlont, melynek keretében már nem használt sporteszközök adás-vételét segítik.

Miért jók az otthoni sporteszközök?

A gépek előnye, hogy az időponttól és az időjárási körülményektől függetlenül használhatóak, csak rajtunk múlik, hogy mikor akarunk és tudunk sportolni. Ha elfoglaltak vagyunk és nincs időnk kimenni a természetbe, a megfelelő terepre, akkor remek alternatíva a benti edzés a gép segítségével. Közben pedig mással is tudunk foglalkozni, olvashatunk, tévézhetünk, de akár telefonbeszélgetést is folytathatunk.  
Akkor is ideális választás az otthoni sportolás, ha testsúlyunk, életkorunk miatt esetleg gátlásosak vagyunk, nem szívesen mozognánk másokkal közösen mondjuk egy aerobik órán, viszont nem szeretnénk lemondani a rendszeres testmozgásról.
A gépek egyszeri beruházást igényelnek, így nem kell hónapról hónapra anyagi ráfordítást tennünk azért, hogy mozogni tudjunk. 

A cikk megjelent: Nők Lapja Egészség magazin, 2011. szeptember
Fotó: Pinterest

Szólj hozzá!

Címkék: edzés active mozgás alakformálás szobabicikli futópad ugrókötél step pad evezőpad otthoni edzés boxzsák fatb ellipszistréner

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr545099633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása