2013.08.09.
17:15

Írta: haanchee

Vadiúj test 30 nap alatt? Lehetséges!

Bármennyire is szeretnénk mozgás és a táplálkozásra való odafigyelés nélkül szuper alakot magunknak, újra és újra meg kell bizonyosodnunk róla, hogy ezek nélkül nem fog menni. Ahhoz, hogy jó alakunk, izmos, formás testünk lehessen, bizony meg kell mozdulni, méghozzá rendszeresen, a siker érdekében pedig érdemes a kardiomozgást és az erősítő gyakorlatokat ötvözni.

Mostanában egyre több ismerősöm vág bele valamilyen 30 napos kihívásba, amelytől a teste megújulását, átalakulását várja - és a végére a legtöbben meg is kapják, és büszkék az eredményre! (Azt persze hozzá kell tenni, hogy nem csak a kihívás gyakorlatait csinálják, hanem tudatosabban figyelnek a táplálkozásra is, hogy ezzel is megkönnyítsék a testük dolgát az átalakulást illetően.)

Az interneten fellelhető nagyon sok alakformáló gyakorlat, amelyekből a challenge 30 napja alatt fokozatosan egyre többet kell végezni, így erősítve, formálva a testet. Szinte bármilyen alapgyakorlatot el lehet kezdeni csinálni, de azért körülnéztem, melyek a legnépszerűbbek, illetve milyen ismétlésszámmal érdemes kezdeni őket, hogyan kell növelni a mennyiséget, na és mikor van pihenőnap, mert néha azért az sem árt. Akármelyik gyakorlatot is választjuk (vagy akár egyszerre több kihívást is elkezdhetünk), érdemes kardiomozgást is végezni a nagyobb hatékonyság és a fejlődés érdekében.

Plankra fel!

Az egyik legnépszerűbb a plank, ami bár könnyűnek látszik, egyáltalán nem az. Ez a gyakorlat egyszerre dolgoztatja meg a hasizmokat, a hátizmokat, erősíti a derekat. Azt hinnénk, hogy könnyű a megadott pózban megtartani magunkat, de ha szabályosan csináljuk a gyakorlatot, akkor szinte az egész testünk összehangolt összpontosítására szükség van! Fontos, hogy a feneket ne nyomjuk ki, hanem az egész hát egyenes legyen, és tartsuk egy vonalban a lábakkal. Érdemes belevágni, mert rendkívül hatékonyan erősíthetjük a törzs izmait a plankkal - erre pedig mindenkinek nagy szüksége van, akár fizikai, akár ülő munkát végez.

Íme a 30 napos plank kihívás.

plankkihivas.jpg

Ha nehezíteni szeretnénk a gyakorlatot, végezhetjük úgy, hogy az egyik lábunkat elemeljük a földtől, és csak egy lábon támaszkodunk, de érdemes az oldalsó plankot is kipróbálni, amikor csak egy karral, oldalsó helyzetben tartjuk magunkat. Kőkemény, az tuti!

Kitöréssel a combokért!

Ha főként a combjainkat szeretnénk megdolgoztatni, kiváló gyakorlat a kitörés. Zárt lábú alapállásból az egyik lábunkkal előrelépünk úgy, hogy a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zárjon be, majd vissza. Egyszerűnek tűnik, de mégsem olyan egyszerű, arra kell figyelni például, hogy a térd ne kerüljön előrébb a boka vonalánál, így nem terheljük meg a térdünket. Ez a mozdulat nagyon intenzíven formálja a combokat, és a fenék alakításában is segít.

Ez a 30 napos kihívás. A táblázatban található számok az egyik lábra vonatkoznak, tehát mindkét lábbal kilépve el kell végezni a megadott mennyiségű gyakorlatot.

kitoreskihivas.jpg

Guggolj minél többet!

A fenékformálás egyik leghatékonyabb módszere a guggolás, természetesen erre is készült challenge. Szintén érdemes figyelni a guggolás szabályos végrehajtására, hogy a térd, a boka és a derék ne sérüljön meg. Terpeszállásban, egyenes háttal engedjük a fenekünket úgy, hogy a comb teteje a térd vonala alá kerüljön, majd emelkedjünk vissza. Ez is kőkemény tud lenni, ha nem ímmel-ámmal, hanem koncentráltan csináljuk!

Itt a challenge hozzá.

fenekkihivas_1.jpg

Kockás has az álom?

A legtöbben szeretnénk izmos, feszes hasfalat, amire öröm ránézni - ezért is meg kell dolgozni, erősíteni kell a hasizmokat, hogy a vágyott kockák előbukkanhassanak. (Persze ehhez a táplálkozásra is oda kell figyelni, hiszen a hason lévő zsírpárnák nem olvadnak le csak úgy maguktól, de erősítéssel azért sokat segíthetünk.)

A hasizomerősítést többféle gyakorlatból rakja össze az a kihívás, amit találtam, van benne hasprés, lábemelés, teljes felülés, valamint plank is. Ezek az egyszerűnek tűnő mozdulatok sem kíméletesek, de hát pont ezért szeretjük őket, és pont ezzel járulnak hozzá az eredményességhez. A szabályos kivitelezés ezeknél is nagyon fontos, a felülést ne lendületből végezzük, a hasprésnél ne rángassuk a nyakunkat, törekedjünk arra, hogy a derekunk végig a talajon maradjon, és hasizomból emeljük meg a felsőtestünket, ne a kezünkkel húzzuk. Lábemelésnél is szorítsuk a derekunkat a talajra, a planknál pedig feszítsük meg a törzs és a has izmait.

A haskihívás ez itt. (Egy kis segítség: sit-up = felülés, crunch = hasprés, leg raise = lábemelés, plank = plank póz kitartása.)

haskihivas.jpg

Izmos karok kellenek?

Ha izmos karokat szeretnénk, talán az egyik legegyszerűbb módszer a fekvőtámaszok végrehajtása. Erre is találtam egy kihívást, amit kezdőként ki lehet próbálni (van nehezebb verzió is, ahol már az első nap 40 fekvőtámaszt kell nyomni, és a végére 150 lesz belőle). Ha nem megy a lábujjakon támaszkodással, próbáljuk ki térdtámasszal, a karok így is dolgoznak majd, aztán ha már erősödtek, lehet kísérletezni a lábujjas végrehajtással.

Ez a kezdők fekvőtámasz kihívása.

fekvotamaszkihivas.jpg

 

Ha úgy érezzük van rá elég időnk és erőnk, és szeretnénk egyszerre formálni az egész testünket, megpróbálkozhatunk az összes kihívással egyszerre. A lényeg a rendszeresség és a fokozatosság, de akármelyiket is csináljuk, érezni fogjuk, ahogy napról napra fejlődünk, erősödünk, egyre jobban mennek majd a gyakorlatok. Persze mélypontok előfordulhatnak, nem véletlenül vannak beütemezve a pihenőnapok: ezek segítenek továbblendülni az esetleges motivációvesztéskor, és kicsit összeszedhetjük magunkat.

A 30  napos kihívás végére nem csak a testünk, hanem a fejünk is erősebb lehet, hiszen sikerélményekkel gazdagodhatunk, és tudjuk, hogy tettünk valamit magunkért.

Én most csak a legalapabb gyakorlatok kihívásait szedtem össze, de ha valaki ezeknél többre vágyik, írja be bátran a netes keresőbe a "30 day challenge" szókapcsolatot, aztán máris válogathat a különféle válogatott "kínzások" közül. Hajrá!

Fotók: Pinterest

Ha szeretnél még több életmód-újdonságról, tippről értesülni, lájkold a LifeStyleGuru Facebook oldalát!

Szólj hozzá!

Címkék: sport guggolás felülés active kitörés mozgás alakformálás hasprés plank lábemelés hasizomerősítés

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestyleguru.blog.hu/api/trackback/id/tr925453974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása